Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-východ » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Stará Boleslav (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Stará Boleslav (kostel) [10813]



Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi vznikl na počátku 17. století a uchovává se zde milostný obraz tzv. Palladium země České. Dnešní kostel nahradil starší gotickou stavbu, která již nestačila vzrůstajícímu počtu poutníků. Byl postaven podle návrhu italského architekta Giovani Maria Filippiho, pod vedením Jakuba de Vaccani v letech 1617 – 1625 ve stylu ranného baroka. O jeho vybudování se zasloužila místní kolegiátní kapitula sv. Kosmy a Damiána za významné podpory císaře Matyáše II., jeho manželky Anny a katolické šlechty. Severní věž dokončil v roce 1675 Abraham Leuthner, jižní věž byla postavena podle návrhu Kiliána Ignáce Dietzenhofera v letech 1748 – 1749. Ten také navrhl nové západní průčelí chrámu (1736).

Zařízení kostela je převážně ze 17. a 18. století. Velkolepý hlavní oltář byl proveden roku 1723 podle návrhu Františka Maxmiliána Kaňky a patří k našim nejskvělejším barokním oltářům. Sochy znázorňující drama Nanebevzetí Panny Marie pochází z dílny Matyáše B. Brauna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)