Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » rozhledna » Háj u Aše (rozhledna)

Háj u Aše (rozhledna) [1078]




Kamenná rozhledna, která stojí na návrší zvaném Háj, u Západočeského Aše se může pochlubit hned několika "nej". V první řadě je to nejzápadněji postavená rozhledna na našem území, a mezi ostatními rozhlednami je určitě nejmohutnější. Jako jedna ze tří věží v Čechách byla pojmenována po sjednotiteli Německa - kancléři Bismarckovi. Podobné monumenty (Bismarckovy věže) byly postaveny v Německu, Polsku, Rakousku a jiných státech. Většinou se jednalo o kopii vítězného projektu veřejné soutěže vypsané svazem Německého Studenstva, od Drážďanského architekta Wilhelma Kreise, zvanou Götterdämmerung (Soumrak Bohů). Na Ašském Háji bylo naštěstí od této varianty upuštěno, a pod vedením stavitele Hausnera začal v roce 1902 vznikat tento originální projekt který vypracoval rovněž architekt Wilhelm Kreisa. Třicet čtyři metrů vysoká kamená věž byla otevřena 19. června 1904.

Nejblíže se k rozhledně automobilem dostaneme tak, že zaparkujeme na parkovišti u sportovního areálu. Odtud je to potom k rozhledně podél areálu cca 0,5 km pěšky. Ze železniční stanice Aš - město (žel. trať č. 148 Cheb - Hranice v Čechách) je nejprve po červené a poté po modré TZT 2,5 km.

Z netradičních půlkruhových vyhlídkových ochozů je dobře vidět Ašsský výběžek, dominantní Chebská Dyleň s vysílačem, z Krušných hor lze zahlédnout Klínovec. Při vynikajcí viditelnosti jsou prý vidět i Alpy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)