Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » kostel, kaple, synagoga » Kostel Církve československé husitské - Tábor (kostel)

Kostel Církve československé husitské - Tábor (kostel) [10748]

Kulturní památka (KP)

Sbor Božích bojovníků Církve československé husitské v Táboře je postavem ve svahu  mezi ulicemi Dr. K. Farského a Budějovickou ulicí. Jde o moderní puristickou stavbu pražských architektů - Václava Vejrycha a Jaroslava Kabeše. Ti k patě Sboru upnuli i věž, která je vysoká 34 metry. Na ní je upevněn kalich, který má výšku 2,5 m a šíři 1,60 m. Znak kříže je znázorněn v nejvyšším okně věže. Dva zvony, které tu po válce zbyly: velký - živé volá a malý mrtvé oplakává, zvoní dodnes.

Sbor byl posvěcen modlitbami 6. července 1939. Bylo to již za okupace. Přesto se slavnostní bohoslužba vysílala rozhlasem do Čech i Moravy.  V kronice je zaznamenáno, že se otvírání Sboru zúčastnilo deset tisíc lidí a 54 duchovních. Chyběly varhany a také sochařská výzdoba. Obojí bylo instalováno až po válce. Varhany, které pocházejí z dílny Vladimíra Skopka, prvně zazněly 20. dubna 1946. Rok nato, 23. března 1947, za přítomnosti bratra patriarchy Dr. Františka Kováře bylo odhaleno v kněžišti sousoší Božích bojovníků. Jde o dílo táborského akademického sochaře J. V. Duška. Uprostřed vzkříšený Kristus žehná Církvi i národu. Po jeho pravici stojí Jan Žižka. Ruku má na jílci meče, kterým ve své době byl i hotov hájit Boží pravdu a naši zem. Vedle něho stojí mistr Jan Hus s Biblí v ruce. Ta mu byla největším svědectvím o Kristu, k němuž se jako k nejvyššímu soudci a zjevené Pravdě odvolal při své při s církví. Po levici Ježíše je zpodobněn Jan Amos Komenský - poslední biskup Jednoty bratrské, který kvůli své víře musel odejít z naší vlasti. Ve svém učení upřednostňoval moudrost a vzdělanost, které s pokorou přijímají dar víry, lásky a naděje ve vztahu k Bohu i bližním. Vedle něho je ještě Petr Chelčický. Chrámová loď má délku 18 m, šířku 12 m a 8 m výšky. Rozčleněný strop a boky působí zdárně na báječnou akustiku, v níž znějí dobře nejen varhany, ale i zpěv a mluvené slovo. V r. 2002 k sousoší Duškova nádherného Betléma (za Marii s narozeným Ježíšem v náručí obdržel Dušek Evropskou sochařskou cenu) a k bustě Dr. K. Farského, přibyly další 


Duškovy práce, které sem byly převezeny z Vodňan: Žižka s entusiastou, táborita, busta J. Žižky, busta mistra J. Husa, táborita na stráži a busta J.A. Komenského. V r. 2010 byly dokončeny opravy Sboru, malování i rekonstrukce varhan. Tato oprava stála 560 000 korun. 440 tisíc nám darovalo město Tábor a 120 tisíc zaplatila náboženská obec.  Sbor slouží nejen věřícím Církve čs. husitské v Táboře, ale i k ekumenickému obecenství s dalšími křesťanskými sbory. Tradicí se již staly duchovní koncerty a přednášky pro širokou veřejnost.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)