Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Martina - Radomyšl (kostel)

Kostel sv. Martina - Radomyšl (kostel) [10729]

Kulturní památka (KP)

F. Kašička a B. Nechvátal ve své knize Radomyšl - proměny městečka uvádějí: Stavba kostela sv. Martina je tradičně spojována s okruhem stavební činnosti stavitelské hutě Bavorů ze Strakonic. Kostelík se starým patrociniem patří mezi prvních deset chrámů v Čechách zasvěcených tomuto světci.

Nejstarší podobu kostela sv. Martina v Radomyšli umožnil rekonstruovat až archeologický výzkum, doplněný u zdiva nad terénem podrobným průzkumem povrchovým. Archeologický výzkum především zjistil, že dnešní stavbě nepředcházelo starší provizorium, a zachytil tvar a půdorysné rozměry původního románského kněžiště a reliéf terénu před dobou vzniku románské svatyně. Vystupující skála v místech románské oltářní menzy vedla k již zmíněné hypotetické úvaze o starším kultovním bodě v těchto místech.

Přestože pro velkou raně gotickou přestavbu kostela sv. Martina chybí písemné prameny, komplexní průzkum stávající stavby umožnil tuto druhou významnou fázi ve stavební historii objektu vcelku uspokojivě rekonstruovat. Z výsledků průzkumu vyplývá, že někdy v poslední čtvrtině 13. století byl starý kvadratický závěr románského kostelíka včetně štítové zdi ubourán a nahrazen novým kněžištěm o stejné šíři, jakou měla původní hlavní loď.

Stísněná protáhlá loď kostelíka záhy nestačila pojmout rostoucí počet obyvatel osady, která postupně nabývala forem městečka, i když zatím bez právního statutu. Hluboké a temné jednolodí současně neodpovídalo novému duchu a úsilí české gotiky 14. století o jednotný prosvětlený interiér. V druhé polovině tohoto století, spíše však k jeho konci, došlo proto k další velké stavební fázi ve vývoji objektu, při níž se rozšířil v podstatě na dnešní půdorysnou plochu. K oběma bokům původní protáhlé stavby přibyly dvě poněkud nižší boční lodě, takže celek vytvořil prostorovou formu pseudobazilikálního trojlodí.

Výsledky archivního průzkumu (Dr. B. Lifka) dovolují dnes vrcholně gotickou přestavbu kostela sv. Martina dosti přesně časově zařadit. Stavebníkem byl farář Beneš, který nedlouho před rokem 1388 vlastním nákladem - ecclesiam de novo construxit ac multis ornamentis decoravit (kostel přestavěl a vyzdobil mnoha ozdobami).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)