Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » rezervace, přír.zajímavost » Špraněk (národní přírodní rezervace)

Špraněk (národní přírodní rezervace) [1068]

Národní přírodní rezervace (NPR)

Severně nad obcí Vojtěchov navazuje na PP Kladecko. Oblast Špraňku byla PR prohlášena v r. 1949. Rozloha činí 28 ha.

Skalnatý vrch Špláz s výškou 538 m n.m. ukrývá Javoříčské jeskyně,s rozlehlým systémem ponorné říčky Špraňku a potoka Javoříčky. Jeskyně byly nalezeny r.1938 a mají nejbohatší krápníkovou výzdobu u nás. Jsou přístupny veřejnosti. Dosud bylo prozkoumáno asi 4 km chodeb, přístupno je 750 m. Největším prostorem v jeskyních je Dóm Gigantů-56 m dlouhý, 18 m vysoký a 34 m široký útvar,zcela zaplněn krápníkovou výzdobou. Zvláštností jsou tzv.heliktity, krápníky rostoucí nakřivo. Nad jeskyněmi stojí výletní chata Jeskyňka.

Nedaleko stojí dva zvláštní krasové útvary. První se jmenuje Zátvořice. Je to mohutná skalní brána a zřícený závrt s balvanitým závalem. Druhá skalní brána se jmenuje Zkamenělý zámek. Na jejím vrcholu jsou zbytky zříceniny hradu Branky (Špránek) a malá jeskyně. Hrad nechal postavit počátkem 14.stol. Dětřich Spran. První písemná zmínka je r.1313. Od r.1359 náležel markraběti Janu Jindřichovi, od r.1371 pánům z Holštejna. Byl zničen už na konci 14.stol. za válek mezi markrabaty Prokopem a Joštem. Jako pustý je již uveden r.1398. Sloužil ke strážným účelům a měl velmi malou rozlohu. Stál na plošině vrcholu skaliska ve výši asi 60 m nad pravým břehem potoka Špraňku. Zachovaly se malé zbytky zdiva a stopy v terénu.

Další zajímavostí je tzv. Svěcená díra,kde se scházeli pronásledovaní Čeští bratři k bohoslužbám. Tato jeskyně sloužila už dříve k úkrytu před vpády Mongolů.

PR je porostlá lesní bučinou a je tu mimořádně hojný počet druhových společenstev. Bylo tu zjištěno na 200 druhů vyšších rostlin a v jeskyních na 13 druhů netopýrů.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)