Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jakuba Většího - Boršov nad Vltavou (kostel)

Kostel sv. Jakuba Většího - Boršov nad Vltavou (kostel) [10678]

Kulturní památka (KP)

Jednolodní kostel s pravoúhlým kněžištěm sklenutým dvěma poli křížové žebrové klenby má po severní straně valeně klenutou sakristii, nad sakristií je přistavěna oratoř. Pozdně gotická věž s dlátkovou střechou je přistavěna v ose k západnímu průčelí. HISTORICKÝ VÝVOJ 14. století loď, 1493 -1496 přestavba kostela a přístavba věže. Poč. 16. století malba sv. Kryštofa v lodi. 1735 snížena střecha, 1771 – 1780 přistavěna kruchta, 1823 oratoř, 1834 – sev. předsíň lodi. 1943 nález maleb v presbytáři, 1955 – nové schodiště na kruchtu. 1958 – 1959 gen. oprava, 1991 – vymalován interiér.

 Kostel odpovídá pojetí kulturní památky podle § 2 a 42, zákona č. 20/1987Sb. O státní památkové péči. Památková ochrana se vztahuje na celý areál. Kostel sv. Jakuba Většího je významným dokladem architektury krásného slohu na jihu Čech – presbytář s figurálními konzolami a svorníky křížové klenby, sanktuář a západní portál lodi. V kněžišti se zachovaly významné nástěnné malby z počátku 15. století – Bolestný Kristus, (polo) postavy světců na jižní stěně a postavy apoštolů (?) na severní stěně. Další stavební fáze z konce 15. století patří k zajímavým projevům jihočeské pozdně gotické architektury na rožmberském dominiu. Tato etapa není hodnotná ani tak náročností provedení, jako především zachováním původních omítek a řady autentických letopočtů, které přesně určují formálně nepříliš náročné stavební prvky – západní věž (dat.1493), jižní průčelí lodi (dat.1496) a velký zvon ve věži (1494), severní portál sakristie a severní portál lodi. Počátkem 16. století byl na jižní stěně lodi namalován monumentální obraz sv. Kryštofa, který se svými rozměry a mírou zachování řadí po bok starších nástěnných maleb sv. Kryštofa v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Českých Budějovicích a v bývalém klášterním kostele sv. Jiljí v Třeboni. Nevelké, avšak v rámci celku neméně významné byly také barokní úpravy – kruchta lodi a úpravy v 19. století – severní předsíň lodi a oratoř v patře nad sakristií. Architektura kostela má hodnotu především jako celek včetně původního hřbitova s dochovanou kamennou zdí.

Kostel je v dobrém stavebně technickém stavu. Drobné opravy vyžaduje jen omítka na plášti kostela. Schodiště na oratoř bude potřeba staticky zajistit proti dalšímu posunu, při kterém došlo k porušení pláště – zřetelné praskliny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)