Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Chomutov » zoo, soukr.zoo » Podkrušnohorský Zoopark Chomutov (Zoo)

Podkrušnohorský Zoopark Chomutov (Zoo) [1067]



Podkrušnohorský Zoopark - je místo kde spolu zvířata a lidé žijí ve vzájemném souladu. Více než čtvrt století se snaží Podkrušnohorský zoopark přiblížit obyvatelům a návštěvníkům Chomutova především neopakovatelnou krásu fauny Evropy. Nesetkáte se tu s exotickými zvířaty, ale zjistíte, že i přímo ve vašem okolí a v místech, která důvěrně znáte, žijí tvorové, kteří jsou pro vás často ještě dnes, v době virtuální reality, zahaleni rouškou tajemství. Zvláště nejmenší návštěvníci znají a vědí, jak vypadá nosorožec, aligátor nebo kakadu, ale tady teprve užasnete nad pižmoněm, mlokem nebo brkoslavem. A když se dozvíte, že v Evropě žijí také tuleni, antilopy sajgy nebo opice magoti, pak vám toto poznání pomůže zamyslet se znovu nad jedinečností okolní přírody, jejíž jsme součástí. Toto poznání a vaše návštěva jsou těmi nejlepšími kroky na cestě k společné ochraně naší přírody a životního prostředí.
Safari expres - Eurosafari je velký výběh, kde mohou návštěvníci pozorovat zvířata v přirozeném prostředí. Návštěvnici se tam mohou dostat pouze safari soupravou a spatří zde například zubry, koně Převalského, pratury, jeleny či muflony a letos nově i skotský náhorní skot. Jízdy Eurosafari jsou dosti závislé na přízni počasí. Pokud je deštivo, terén je rozmoklý a hrozí uvíznutí celé soupravy v bahně. Safari Expres zahájil i noční jízdy. V pátek a v sobotu si můžete užít pohled na zvířata v nevšední atmosféře noci.
Skanzen
Rozvoj severní části parku a oblasti Šichtova dolu
Celý projekt rozvoje této části parku bychom také mohli nazvat : Člověk a zvířata v průběhu staletí.
Ideové zaměření projektu má ve vztahu k návštěvníkům několik cílů, které se vzájemně potencují. Nejmarkantnější bude beze sporu odraz historie regionu. Zároveň budeme představovat soužití lidí a zvířat v průběhu staletí a také využijeme celého projektu i pro seznámení návštěvníka s postupem domestikace. Záměr seznámit návštěvníka s historií střední Evropy a především našeho regionu prostřednictvím vývoje obydlí člověka, zemědělství a řemesel vychází z původní koncepce ze 70. a 80. let min. století. Velkorysé záměry samotné Podkrušnohorské vesnice jsou však zredukovány tak, aby komplex byl funkční již při realizaci prvních tří objektů vesnice. Nejrůznější obydlí člověka na cestě časem umožní také ukázat názorně využívání zvířat držených v lidské péči k různým účelům. Od pragmatických a obecně známých důvodů k držení zvířat pro potravu, práci, lov, boj, získávání surovin, až po některé speciální činnosti, jako je bioindikátor znečištění /kanárek v dole atd./, nebo prostě zájmový chov /ptáčnictví, zámecké zvěřince, menažérie, voliéry a pod./. Takto pojaté řešení umožní, kromě jiného, představit návštěvníkům atraktivní formou proces domestikace. V safari se seznámí s divokými zvířaty - jako zástupci předků domácích zvířat - a v jednotlivých komplexech historických obydlí, od starověké vesnice až po současnost, se dozví nejen o vývoji zemědělství, ale i o průběhu domestikace od extenzivních plemen až k intenzivní živočišné výrobě minulého století, se všemi pozitivními i negativními důsledky. Celé muzeum v přírodě bude určeno jak návštěvníkům Eurosafari, tak pěším. Mezi objekty bude volný přístup. Do jednotlivých expozic bude vstup řešen přes centrální prodej vstupenek. Část areálu bude dostupná cyklistům a jezdcům na koních. Výstavba jednotlivých objektů projektu v severním areálu bude rozložena do několika let. Všechny plánované objekty jsou na sobě nezávislé a není tedy podstatný sled při realizaci jejich výstavby /ten bude ovlivněn především možnostmi získávání finančních prostředků/. Případná nerealizace některé části projektu tedy neovlivní funkčnost zbývajících částí.
Sekce
Obydlí starověku a ranného středověku - Pohled na starověká obydlí se nám naskytne právě při první zastávce po výjezdu ze současného areálu Eurosafari. Půjde o cca sedm keltských, germánských a slovanských obydlí. Mohou být doplněna pouze chovem primitivních plemen ovcí a koz a výběhem s pratury. Některá z obydlí budou jen expoziční. Ostatní by měla umožnit interaktivní kontakt s historií. Návštěvník by si mohl zkusit výrobu keramiky, opracování dřeva, zpracování kovu a podobně. Komplex bude vybaven pro možné přenocování účastníků kurzů, nebo kempů. Pro zvýšení atraktivity se předpokládá vytvoření příkopu namísto plotu oddělujícího Eurosafari a tím vizuálního přímého kontaktu s původní divokou zvířenou Evropy.
Staré slovanské hradiště - Bude zastávkou určenou nejen pro návštěvníky Eurosafari. Kolová hradba bude skrývat stylové dětské hřiště umožňující individuální i organizované hry, které seznámí děti zábavnou formou s naší historií. Realizace je možná stejně jako v případě předchozích objektů formou táborů podpořených z některých grantových programů. Zde se nepočítá se stálou expozicí živých zvířat.
Důlní činnost - Část naučné stezky v oblasti Šichtova dolu by se věnovala tomuto zaniklému důlnímu dílu. Vedle základních informací o hornictví by se názorně věnovala rekultivaci důlních děl. Část expozice by seznámila návštěvníka s využitím zvířat pro práci v dole, nebo jako bioindikátorů. Větší část důlního díla je v rámci likvidace starých důlních děl upravena jako vodní plocha.
Hájovna - „Roubenka“ by měla přiblížit život prostých venkovských lidí v okolních horách. Počítá se s expozicí čižbářství, kterým se především němečtí usedlíci zabývali. Kromě způsobů lovu a chovu zpěvných ptáků je možné představit také zvířata používaná k lovu či zájmovým chovům. Dále by v tomto objektu byla expozice hračkářství. Výrobou dřevěných hraček si mnoho lidí v zimním období vydělávalo. Expozice by byla doplněna prodejnou suvenýrů.
Větrný mlýn - Objekt představí architekturu dnes již ne příliš běžnou. Stavba by měla být přizpůsobena pro vytvoření expozice zvířat, která obývají lidská obydlí. Návštěvník by se tak mohl seznámit s druhy, které jinak skrytě žijí na půdách, ve sklepech a stodolách. To je například kuna skalní, dnes vzácná krysa domácí, poštolka, holub, sova pálená, sýček obecný, vybraný druh netopýra. Expozici by bylo možno doplnit některými druhy bezobratlých , jako je šváb, mol, potemník atd. V přízemí bude umístěna expozice zaniklých obcí Krušnohoří. Ta by neměla suplovat muzeum vznikající v Perštejně, ale využít potenciál několika set tisíc návštěvníků zooparku k připomenutí historie a přiblížení jedné z nosných myšlenek pro vybudování severní části parku.
Kaplička - Jedná se o repliku objektu z obce Ahníkov. Podkroví bude upraveno pro chov sov / sýček, nebo sova pálená/. Mláďata budou přirozeně reintrodukována do přírody a projekt bude využit jako názorná ukázka v rámci ekologické výchovy. Naváže na expozici umístěnou v předchozím objektu.
Ahníkovský zámek - Substituce jádra Ahníkovského zámku a jeho osazení původními pískovcovými prvky je nejrozsáhlejší projekt v rámci rozvoje této části příměstské rekreační zóny. V hospodářské části zámku bud umístěny kočáry, bryčky, saně a povozy, jako část historické sbírky PZOO. V přízemí bude zámecká restaurace /propojena se zahradní restaurací v oranžérii/. Ve sklepě bude umístěna vinárna. Součástí renesanční zahrady bude chov jeřábů, které šlechta na svých sídlech držela pro zábavu. V prvním patře budou tři historické sály využitelné pro různé slavnostní příležitosti /svatby, recepce, večírky, výstavy apod./, v podkroví bude konferenční sál. Celý projekt, včetně hmoty a dispozice přízemí a prvního patra , bude veden snahou o co největší míru autentičnosti.
Krušnohorský statek - Rekonstrukce některých obydlí zaniklých obcí Krušnohoří by měla umožnit návštěvníkům seznámení se specifiky hospodaření v tomto regionu. Základním objektem by měl být hrázděný statek, který bude zahrnovat obytnou budovu, chlév a stodolu. Předpokládá se, že patro obytné budovy bude upraveno jako služební byt. Přízemí bude upraveno jako expozice. Výběr domácích plemen na statku by měl korespondovat s nosnou myšlenkou. Kromě příkladů klasické živočišné prvovýroby počátku dvacátého století by se zde měl návštěvník seznámit i s ukázkami včelařství, vinařství a chmelařství. Kolem statku by měla být políčka a sady
Hospodářské budovy - Komplex dvou budov, které původně přiléhaly k objektu zámku se bude svou hmotou a vnější podobou co nejvíce přibližovat původním objektům. Vnitřní dispozice bude ale zcela podřízena potřebám hotelového ubytování, pro které budou budovy určeny. První patro bude mít ubytování vyšší kategorie, se stylově zařízenými pokoji odrážejícími jednotlivé historické slohy. V podkroví budou pokoje se standardním ubytováním.
Oranžérie - Je plánovanou součástí areálu Ahníkovského zámku. Podobné oranžérie byly součástí například zaniklého zámku v Prunéřově, jejich torza můžeme také vidět třeba v areálu zámku Krásný Dvůr. Tato expozice s tropickými stromy by byla doplněna o ptáky. Její součástí by byla restaurace.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)