Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » vrchol » Myší skála (skalní vyhlídka)

Myší skála (skalní vyhlídka) [1058]



Nejznámější skalní vyhlídka na Kamenického stezce, Myší skála, s enachází u Spálova na svahu vrchu Medenec. Skála nazývaná též Myškovou skálou, Mniší skálou, vystupuje z příkré stráně nad Riegerovou stezkou do výše 25 metrů. Občané nazývají nejčastěji skálu Mišek podle měšce, který získal podle staré pověsti prvni občan Spálova. Skálu s menším pozemkem vlastnil od roku 1926 Klub českých turistů, který vyhlídku zpřístupnil veřejnosti 26. září 1926.

Vrch Medenec je z větší části zalesněný kopec nad Spálovem, za války s dřevěnou rozhlednou, od něhož vede klesající cesta k Myší skále. Původ názvu není jistý, jeden z výkladů ukazoval na výskyt mědi. již neexistující dřevěnou rozhlednu na vrchu Medenec z části nahrazuje nedaleké vyhlídkové místo s posezením. Nabízí pohled na Kozákov, Železnobrodsko a pohůří Krkonoš a Jizerských hor.

Kamenického stezka, na které se Myší skála nachází, vede z Bitouchova do Spálova souběžně s Riegerovou stezkou, ale vysoko nad ní po horní hraně údolí Jizery. Modře a žlutě značená stezka měří 6 km a ze šesti skalních vyhlídek nabízí zajímavé pohledy do hlubokého údolí Jizery. Propojením s Riegerovou stezkou (v Bituochově nebo Podspálově) představuje vhodný tip na celodenní výlet.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)