Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » technická zajímavost » Elektrárna Spálov (elektrárna)

Elektrárna Spálov (elektrárna) [1056]



Elektrárna Spálov byla postavená v letech 1921 až 1926 nad soutokem Kamenice a Jizery.


Zajímavost

Nejobtížnejším objektem z celé stavby byla štola přivádějící vodu. Celá štola měří 1323 m a prochází horským masivem vytvořeným výhradně vyvřelými diabasy, jež jsou velice pevné, takže každý i výběžek skály bylo nutno odstřelit. Ražení štoly bylo prováděno najednou z obou stran. Vrtáno bylo ručně a postup byl velice nepatrný, 20-30cm hnací štoly za jednu osmihodinovou směnu. Ruční vrtání bylo proto zastaveno a byly použity stroje, ke kterým musela být zřízena primerní linka z Vysokého nad Jizerou


Modernizace elektrárny

Dne 16.3.1998 byla elektrárna odstavena z provozu a zahájena její modernizace. Dne 3. 2. 1999 bylo po rekonstrukci a modernizaci nové soustrojí poprvé po modernizaci přifázováno k síti.


V roce 1990 byla v sousedství elektrárny vyhlášena přírodní památka nesoucí název Galerie. S touto přírodní památkou sousedí přírodní rezervace Údolí Jizery a Bítouchova, která byla vyhlášena již v roce 1951. V této oblasti můžeme vidět spodnoprvohorní horniny vulkanického celku, který je složený ze zelených břidlic, bazaltů a rvolitů. Toto sloužení hornin lze vidět na Krkavčí skále, na které je vybudovaná vyhlídka a zvedá se na protějším břehu Jizery. Nedaleko této skály prochází též zajímavá technická stavba železnice na trase Pardubice-Liberec. Železnice byla postavena v 19. století a na její trase byly vybudovány čtyři tunely ve skále.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)