Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Liberec » skála » Ořešník (skála)

Ořešník (skála) [10501]



Ořešník byl, je a asi i bude králem jizerskohorksých vyhlídek. Jedná se o ostrý skalní vrchol vystupující z hřebene jihovýchodně od Hejnic a spadající stěnami do údolí Malého Štolpichu. Už v roce 1898 byly na strmý vrchol Ořešníku vytesány hluboké schody a plošina, která dodnes slouží jako vyhlídka. Je odtud nádherný výhled na celé Frýdlantsko a hejnice jsou jako na dlani. K umožnění lepšího výstupu sem byly časem přidány do některých míst nášlapné kovové schůdky a zábradlí. Východní část Ořešníku je dostupná pouze horolezcům.

Na vrcholu Ořešníku stojí od pradávna mohutný dřevěný kříž, neboť vrchol Ořešník býval poutním místem. Malá přestávka nastala pouze v dobách totality.

S Ořešníkem jsou spojeny i tragické události - zahynuli zde v roce 1819 dva františkánští bratři a v roce 1922 devítiletý chlapec. K Ořešníku se také váže pověst. Na Čihadle, kde pramení v rašeliništi Černý potok, se prý nachází magická bezedná tůň. Až toto rašeliniště jednou přeteče, bude to prý znamenat blížící se konec světa. Ohromné skalní balvany Ořešníku se zřítí do údolí, rozdrtí Hejnice i s barokním chrámem. Největší balvan z Ořešníku prý dopadne až na náměstí ve Frýdlantě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)