Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Frýdek-Místek » přehrada, rybník, jezero » Vodní nádrž Morávka (přehrada)

Vodní nádrž Morávka (přehrada) [10475]



Údolní nádrž na řece Morávka byla jako vodárenský zdroj ke krytí narůstajících požadavků na zajištění pitné vody vybudována v letech 1961 až 1967.

Účelem vodního díla je kromě nalepšování průtoků pod přehradou, snížení povodňových průtoků a průběžné energetické využití průtoku vypouštěného pod přehradu zejména zásobování obyvatelstva pitnou vodou.

Přehradní těleso tvoří homogenní hráz o celkovém objemu 652 000 m3 s návodním těsnicím pláštěm. Podloží hráze je těsněno injekční clonou do hloubky 15 až 70 m.

Přehrada prošla v letech 1997 až 2000 nákladnou rekonstrukcí, kdy byla po několik měsíců vypuštěna. Původní návodní těsnění z asfaltobetonu bylo částečně odfrézováno a nahrazeno geomembránou Sibelon z PVC, testovanou v Itálii. Jde o premiéru takového technického řešení těsnění hráze v rámci střední a východní Evropy. Vyvolává nemalý zájem domácích i zahraničních odborníků.

V rámci rekonstrukce byla rovněž zřízena nová obtoková štola (3×3,5 m) v pravém svahu o délce 386 m a drenážní štola v levém svahu délky 109 m.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)