Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » muzeum, galerie » Letecké muzeum Viléma Götha (muzeum)

Letecké muzeum Viléma Götha (muzeum) [10442]



Letecké muzeum Viléma Götha v Dačicích bylo založeno 24. 7. 2004. Vlastimil Kolomazník nejprve sbíral jen tak do „regálu“, ale velice brzy byly jeho prostorové možnosti vyčerpány (původně vše skladoval v garáži). Bylo proto nutné sehnat větší prostory, kde by mohl vystavovat alespoň přes sezónu různé exponáty a věci z letadel. Hlavní důvod proč ovšem usiloval o získání větších prostor je ten, že chce uctít formou stálejší expozice památku občanů Dačic, kteří měli k letectví velice úzký vztah.

Jedná se o V. Götha, stíhače RAF od 310. čs. stíhací perutě v Duxfordu u Cambridge létajícím na letounu typu Hurricane Mk. I NN-Y (6643). Zúčastnil se bitvy o Británii a tři týdny po tom, co byla peruť uznána za operační (7. 9. 1940), ve vzdušném souboji sestřeluje dva německé letouny typu ME-110. V druhé polovině měsíce října (29. 10. 1940) je převelen k 501. britské stíhací peruti, kde se při plnění bojových útoků sráží (pravděpodobně) se strojem P/O mac Kenzieho a jeho Hurrican SD-? (2903) dopadá v prostoru Crowborough-Tunbridge u města Staplenhurst dne 25. 10. 1940. Narodil se 22. 4. 1915 a tragicky zahynul 25. 10. 1940. Ve věku 25 let se stal šestou obětí čs. stíhacích pilotů v této slavné rozhodující letecké bitvě. Na jeho počest byla v Dačicích nazvána ulice, v níž stojí dům s pamětní deskou, která zde byla umístěna roku 1947. V expozici je zatím jen pár zkopírovaných fotografií, podobizna a obraz vztahující se k Vildovi, nebo spíše k jeho letounu NN-Y. V jednání jsou další fotografie.

Dále se jedná o Ondřeje Leitkepa narozeného 29. 1. 1902 v Dačicích, který od října 1926 létal u Československé letecké společnosti jako pilot. Pravděpodobně vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek tragicky havaroval s dvojplošníkem AVIA BH-25 (L-BABE) pro pět cestujících dne 9. 5. 1929 poblíž Kasselu v Německu. Jeho hrob najdeme u pomníku se zlomenou vrtulí na starém dačickém hřbitově. Ondřeje v muzeu připomínají kopie pilotního průkazu, smlouvy s ČLS, kopie článku z dobového tisku atd. Poměrně vzácný exponát vztahující se k Ondřejovi je dřevěná vrtule, kterou si obstaral v druhé polovině dvacátých let.

Nakonec stálou expozici má Oldřich Jakubů, který létal jako navigátor a radiotelegrafista u ČS od r. 1958 do roku 1970. Nalétal více jak tři miliony kilometrů a ve vzduchu strávil neuvěřitelných 10 678 hodin. Zemřel v důchodovém věku po těžké nemoci. Po Oldovi toho je nejvíc. Ještě za života mi dal navigační pravítko a několik odborných publikací a po jeho smrti mi pí. Jakubů věnovala zápisník letů, průkazky navigátora a radiotelegrafisty, očkovací průkazy, diplomy s nalétanými kilometry (3 ks) a samozřejmě možnost pořízení kopií jeho fotografií.

V muzeu je několik desítek leteckých přístrojů, letecké modely, které má na starosti L. Lesný, známý dačický „kitař“, části letadel (např. křídlo získané přímo z Moravanu Aeroplanes z letounu Z-142 OK-XNB), uniformy, odznaky atd.

S exponáty, které jsou nebo budou v muzeu k vidění, velikou měrou pomáhá Nadace letecké historické společnosti Vyškov, kde je Vlastimil Kolomazník členem a u které má pro svůj záměr vybudovat v Dačicích letecké muzeum neocenitelnou podporu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)