Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » rozhledna » Rozhledna Bára na Čertově skalce (rozhledna)

Rozhledna Bára na Čertově skalce (rozhledna) [10350]



Atypická a unikátní konstrukce tvaru trojbokého komolého jehlanu je dle autora rozhledny, architekta Martina Rajniše, ojedinělá nejen v Evropě, ale pravděpodobně i na celém světě. Lehká a vzdušná konstrukce rozhledny je vyrobena z modřínového a dubového dřeva, které pochází z chrudimských městských lesů. Je sestavená z prken naskládaných tak, že drží pohromadě svou vlastní vahou. Na stavbu bylo použito 95 m3 dřeva z modřínu a 5 m3 dřeva dubového. Modřínová prkna jsou složena do tvaru zužujícího se jehlanu, mezi ně vložili tesaři čtvercové prokládky vyrobené z latí. Vrchní část věže dosahuje výšky 10 metrů a upevňovali ji na stavbu horolezci a speciální jeřáb. Věž stojí v letištním koridoru, a proto je opatřena signálním světlem – ve dne bílým, v noci červeným. Vedle rozhledny je stejnou technologií duté hráně postaven dřevěný obslužný domek, jenž bude sloužit jako zázemí pro obsluhu rozhledny a prodejna s občerstvením. Životnost staveb při pravidelné údržbě je odhadnuta na 20 let.

KONSTRUKCE ROZHLEDNY BÁRA Nosnou konstrukci tvoří komolý trojboký jehlan vyskládaný z modřínových prken 25 x 180 mm, délky 5 m. Základový rovnostranný trojúhelník je o rozměrech 13, 8 x 13, 8 x 13, 8 m. Komolý jehlan má 98 vrstev s osovou roztečí 186 mm. Celková výška rozhledny včetně žerdi s překážkovým návěstidlem je 29, 8 m, vrchol dřevěné konstrukce rozhledny ční 28 m nad zemí. Vyhlídková plošina je ve výši 16, 95 m a má tvar rovnostranného trojúhelníku 5 x 5 x 5 m. Rozhlednu ukotvuje trojice lan o průměru 10 mm se závažím. Lana běží přes válečky do hran nosného jehlanu, kde je na tahové zatížení dimenzovaný gabionový základ. Do konstrukce rozhledny je zavěšeno válcové dřevěné schodiště se 78 dubovými schody. Stupně schodiště jsou tvořeny z dvojice trojúhelníkových profilů tl. 30 mm, svlakovaných latěmi. Střední vřeteno tvoří závitová tyč o průměru 20 mm.

OBSLUŽNÝ DOMEK S OBČERSTVENÍM Pro stavbu domku byl použit záměrně podobný stavební systém jako u konstrukce rozhledny. Proti nepřízni počasí jsou návštěvníci chráněni skleněnou střechou s vnějším stíněním.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)