Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Benecko (obec) [10320]



Obec Benecko leží v západních Krkonoších. Výhodou proti střediskům jako je Harrachov, Špindlerův Mlýn nebo Pec pod Sněžkou, která leží v údolí, je vrcholová poloha rekreačního centra.

Historickým jádrem oblasti byl hrad Štěpanice. Samotné Benecko se poprvé uvádí roku 1628. Zakladatelem Benecka byl patrně Beneš. proto Benešsko - Benecko. Legenda vypráví o poustevníkovi řádu sv. Benedikta a o jelenovi, který mu byl druhem. Odtud prý vznikl znak obce - jelení hlavi s křížem mezi parohy.

O zásadní změnu ve struktuře obyvatelstva se zasloužila turistika a zimní sporty. Už roku 1892 vyrábí sekerník Vondrák na dolnoštěpické pile bukové lyže. Zároveň přijíždějí na Benecko norští instruktoři. Ti zasvěcují do lyžařského sportu nejen pražské, ale i místní zájemce. Benecko, nejvýše položená, a proto dříve i nejchudší ves, se začíná prudce rozvíjet. Český SKI klub zakupuje na Benecku chalupu, která se stává východiskem lyžařských výprav do celých Krkonoš. Zájem o obce stoupá, vznikají první ubytovny, hotely. Ve dvacátých a třicátých letech se některé chalupy již mění na boudy, penziony a dokonce i na Hotely. Hrabě Harrach zřizuje hotel Zlatou vyhlídku, dává postavit rozhlednu a restauraci na Žalém.

Na Benecku jsou k dispozici běžecké tratě, turistické i závodní v celkové délce 15 km. Benecké běžecké tratě jsou napojeny na Špindlerův Mlýn a Horní Mísečky. Je zde také nástupní místo na Krkonošskou lyžařskou cestu. Benecko Vás překvapí nejen nezapomenutelnými rozhledy do kraje, ale i na Korel a na hřebeny Krkonoš. Pro sjezdaře tu zase jsou připravené sjezdovky. HSK a Kejnos Vás zcela jistě zaujmou večerním lyžováním a zasněžováním. U nás lyžujete bez front a v klidu. Na vršek Kejnosu Vás vyveze sedačková lanovka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Benecko (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)