Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kravaře (město) [1027]



Město Kravaře - leží mezi městy Opava a Ostrava, přibližně 13 km jižně od polských hranic. Je součástí historické oblasti nazývané Hlučínsko, která zahrnuje přibližně 30 obcí. Toto území je vedle pozoruhodného historického vývoje zajímavé i tím, že si do dnešní doby uchovává charakteristické nářečí, kroje i zvyky.

Historie - První písemná zpráva o Kravařích pochází z roku 1224 z listiny českého krále Přemysla Otakara I, ale podrobnější zprávy máme až z roku 1550. V Kravařích v té době stála tvrz a dvůr, při ní pivovar a sladovna. U druhého dvora, kterému se říkalo ovčířský byla chmelnice a mlýn. Roku 1581 získává kravařské panství Daniel Macák z Ottenburka. Jeho potomkům, protestantům, však císař v roce 1629 pro podporu protihabsburského odboje panství zkonfiskoval. To pak připadlo Michalu Sendivoji ze Skorska , známému polskému alchymistovi. K panství náležel zámek, stáje, dvůr, ovocná a květinová zahrada, chmelnice, dva mlýny, pivovar, palirna a rybník za zámkem. Po Sendivojově smrti se jeho dcera, provdala za rotmistra Jakuba z Eichendorffu. Mezi léty 1721-1728 dali Eichendorffové postavit v Kravařích postaven na místě původního zámku nové panské sídlo. Zásadní události proběhly roku 1742, kdy Marie Terezie musela podstoupit většinu Slezska, včetně Hlučínska, Bedřichu Pruskému. V letech 1742-1920 patřily Kravaře a s nimi celé Hlučínsko Německu. Tato situace se ještě jednou opakovala v období okupace nacistickým Německem v letech 1938-1945. V roce 1960 získaly Kravaře statut města a sloučily se s nimi sousední obce Kouty a Dvořisko.

Zajímavosti - Dominantou města je zámek Kravaře, který se nachází na okraji zámeckého parku s golfovým hřištěm. Prostory zámku jsou v současnosti účelově využity. Nachází se zde například zámecké muzeum, které bylo založeno v roce 1996, ve kterém je zpřístupněna expozice regionálního charakteru. V okolí města nalezneme i pozůstatky Československého vojenského opevnění z předválečného období. Jedná se o unikátní pevnostní obranný systém. V okolí města je Naučná stezka Bolatice. Šestikilometrová trasa vede přes nejzajímavější místa v oblasti Chuchelnického lesa. V Bolaticích můžeme navštívit nově zrekonstruovaný areál koupaliště. Chloubou města je sportovní a rekreační komplex BULY ARÉNA Kravaře. Ve městě vedle dalších - Národní hokejové centrum mládeže ČSLH. Ve městě se nachází městská knihovna, dům dětí a mládeže a má i rozvinutou občanskou vybavenost.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Kravaře (město) Opava
obec, osada Kravaře (obec) Česká Lípa



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)