Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » technická zajímavost » Ostrov u Macochy (větrný mlýn)

Ostrov u Macochy (větrný mlýn) [10064]



Větrný mlýn holandského typu stojí v obci Ostrov u Macochy nad bývalou vápenkou. Pokud jste přijeli do obce za účelem prohlídky jeskyně Balcarka, uvidíte jej pěkně z parkoviště. Mlýn byl postaven okolo roku 1865 a mlelo se v něm do roku 1902. Již v roce 1932 neměl perutě. Naštěstí je od té doby trvale obydlen, takže nezpustl. Je to jeden z nejhezčích větrných mlýnů nejen na Drahanské vysočině, ale na celém našem území. Původně stával stranou vesnice směrem na západ, dnes je již pohlcen postupně rostoucí obecní zástavbou. Exteriér mlýna je zachovalý v původní podobě, jeho vzhled nenarušují žádné stavební úpravy. Neomítnuté bílé zdivo z lomového vápence je pro naše mlýny naprosto netypické.

Budova má přísně válcovitý tvar a při zemi i pod střechou má průměr 9,38 m. Celková výška činí 11,95 m, z toho střecha 3,96 m. Střecha jejíž trámovou konstrukci tvoří jehlan, je dnes krytá plechem, původně však byla šindelová. Průměr větrného kola je 13 m, plocha jednoho křídla 7,41 m2.

Ve mlýně se nachází zachovalé mlecí složení ve třetím podlaží. Mlýnské kameny mají průměr 1,3 m a výšku 45 a 30 cm. Z druhého složení zůstala pouze jedna řemenice. V druhém podlaží je zachovalá moučnice a první podlaží sloužilo k bydlení. Mlýn má větrné kolo o průměru 11,6 m o 4 křídlech. Křídla jsou o něco kratší jako původní, ale působí věrohodně. Trojpodlažní interiér mlýna je upraven jako rekreační obydlí a není přístupný. Majitelé, potomci posledního mlynáře, mlýn pěkně udržují. Ostrovský větřák je pěkným příkladem rekreačního využití technické památky, aniž byl porušen její původní ráz.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)