Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Borovnice (větrný mlýn) [10016]

Kulturní památka (KP)

Větrný mlýn byl postaven v roce 1841 Augustinem Haklem na pozemku Augustina Čeřovského domkáře z čp. 189 ve Velké Borovnici v trati Winter Seite. Roku 1943 je pozemková parcela, na níž stojí tento větrný mlýn,označena číslem 413. Pracovalo se v něm ještě za 2. světové války; po válce byl obnoven.

Až do roku 1968 stál na svém místě a byl několikrát opravován. Například v roce 1966 po zásahu blesku.

V roce 1968 byl na základě rozhodnutí Krajské památkové správy i přes velký odpor občanů i MNV Borovnice mlýn rozebrán a převezen ke konzervaci do Hostinného.

Nakonec část mlýna skončil ve skanzenu Kouřim. Zde bylo za odborného dohledu památkářů dílo dokonáno. Dnes se z této památky nedá prakticky použit nic. Pokusy o navrácení aspoň některých částí, zkončily jako mlýn sám. Již více jak deset let trvají pokusy o navrácení posledního větrného mlýnu Čech. Rozhodli jsme se společně s Obecním úřadem postavit tuto chloubu obce, kraje i Čech na místě lépe přístupném veřejnosti. Jednalo by se o plně funkční repliku. Dosavadní pokusy o získáni dotací jsou neuspěšné i za velké pomoci projektantek z mikroregionu Podzvičínsko. V druhém případě stavbu uskutečníme za pomoci dobrovolných darů a sponzorských přispěvků. Byla by věčná škoda, aby se toto dílo nezdařilo, když Větrák vzdoroval dvěma světovým válkám, ale podlehl nešťastnému rozhodnutí památkářů a vandalů. Borovnice byla větromlýnskou velmocí s pěti mlýny německého typu.

(Jiří Chvojka)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)