Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » přehrada, rybník, jezero » Vranovská přehrada (přehrada)

Vranovská přehrada (přehrada) [942]


foto Vranovská přehrada (přehrada)
    Hráz přehrady (dod)

Vranovská přehrada - Dominantou Vranovska je přehradní nádrž vybudovaná v období první republiky v letech 1930-1933. Betonová hráz zadržuje v jezeře o délce téměř 30 km 132.696 milionů m3 vody. Zatopená plocha činí 762,5 ha. Hloubka jezera dosahuje až 45 m. Hráz a hlavní přehradní jezero se nachází asi 1 km od centra Vranova nad Dyjí. Přehradní jezero je centrem rekreace a vodních sportů. Na své si zde přijdou milovníci windsurfingu a jachtingu. Vody nádrže jsou proslulé bohatstvím ryb. Písečná pláž s pozvolným vstupem do vody nabízí požitek z plavání pro začínající i zkušené plavce. Na travnaté louce je dostatek stromů, které umožňují skrytí se před slunečními paprsky. Děti jistě využijí přítomnost velkého tobogánu. Na pláži je dostatek možností pro občerstvení i zakoupení dalšího zboží či suvenýrů. Rovněž se lze pohodlnou cestou přes visutý most nad ústím Švýcarské zátoky do přehradního jezera dostat na stranu hráze. Pláž je přístupná pro motoristy z Vranova nad Dyjí, kde je před hrází parkoviště o dostatečné kapacitě nebo od obce Štítary, kde je parkoviště skryto v lese. Pro cykloturisty se nabízí ještě možnost využít nejkratší cesty ze Znojma a sjet prudším klesáním ke konci Švýcarské zátoky a po jejím břehu dojet přímo k mostu vedoucí k pláži. Podél břehů se nachází velký počet soukromých a podnikových chat. Připravuje se obnovení lodní dopravy, která zde fungovala až do 80. let a byla vyhledávanou turistickou atrakcí. Cesta od hráze až k Bítovu přináší díky členitému charakteru přehradní trajektorie neobyčejně přitažlivé zážitky. Při plavbě po jezeře bychom se po průjezdu několika zákrutami dostaly až k bítovským zátokám pod zříceninu strážního hradu Corštejn ze 14. století a o kousek dál k přítoku Želetavky, vévodí majestátně soutoku těchto řek starobylý hrad Bítov z 11. století. Pod námi by se nacházelo místo zatopeného starého Bítova, jehož základy jsou při poklesu výšky vodní hladiny vidět ještě dnes. Bítov však nebyl v 30. letech zatopen bez náhrady. Nad zátokami byla vybudována na tehdejší dobu velmi moderní obec, která je dnes jedním z center vranovského regionu.

Popis: Přehrada je bezpochyby největší rekreační zónou Vranovska. Její rozloha je 762,5 ha s hloubkou až 45 metrů. Byla postavena v letech 1930-33. Je hlavním centrem rekrace v oblasti. Je zde možnost vodních sportů, windsurfingu, jachtingu, dále pak rybaření a samozřejmě i plavání.

Koupání a vodní sporty - Vranovská přehrada patří mezi nejteplejší přehrady v České republice. Teplota vody často umožňuje koupání již od začátku června a letní sezóna zde končí teprve v první polovině září. Kvalita vody v přehradním jezeře je dlouhodobě hodnocena jako velmi dobrá. Díky pozvolnému vstupu do vody je písčitá vranovská pláž vhodná i pro malé dětí. Příznivci aktivního odpočinku zde naleznou volejbalové hřiště, pingpongové stoly, tobogán, půjčovnu loděk, vodních šlapadel a sportovních potřeb. Velmi příznivé podmínky poskytuje Vranovská přehrada i vyznavačům dalších vodních sportů (např. windsurfing a jachting).


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)