Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » zajímavost » Alfrédova chata - Stará Ves (zřícenina horské chaty)

Alfrédova chata - Stará Ves (zřícenina horské chaty) [92]


    další pojmenování: Alfrédka
foto Alfrédova chata - Stará Ves (zřícenina horské chaty)
    Základy vyhořelé chaty (foto: Ludek.O) ()

Alfrédova chata – lovecká chata na jihovýchodním úbočí Jeleního hřbetu, kterou nechal postavit hrabě Alfréd Harrach. Nad chatou leží Jelení studánka, která odjakživa sloužila turistům jako zdroj pitné vody. V prvopočátcích byla Alfrédka jen malý srub, sloužící převážně lovcům, později zde hrabě Harrach nechal postavit budovu větší, které se říkalo „lovecký zámeček“, později Alfrédova chata.

Chata v roce 1962 poprvé vyhořela, v roce 1971 zde byla vybudována mateřským závodem Kovohutí Břidličná chata nová. Nalézalo se zde 46 lůžek a velká jídelna, později zde byla přistavěna krytá veranda. V roce 1991 dostal do pronájmu chatu pan Vlastimil Novák, který zabezpečoval její celoroční provoz jako turistické ubytovny s restaurací. Blízko chaty byla cvičná louka s 250 m dlouhým vlekem, takže chata sloužila také k lyžařským výcvikovým kurzům.

V březnu 2002 Alfrédova chata již podruhé vyhořela. Nyní zde můžete najít jen zbytky základů.

V okolí je ideální terén pro běžkaře a turisty. Nedaleko nad bývalou chatou je důležitá křižovatka horských cest - Jelení studánka. Po červené značce lze z Alfrédky sestoupit údolím stříbrného potoka do Staré Vsi a Rýmařova, po zelené značce do známého zimního střediska Karlova a sídla správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Malé Morávky.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)