Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » železniční stanice » Praha hlavní nádraží (železniční stanice)

Praha hlavní nádraží (železniční stanice) [9193]


foto Praha hlavní nádraží (železniční stanice)
    Wilsonovo nádraží (Kamler)


Jízdní řády IDOS - vyhledávání
Odkud
  
  


Praha je jedním z nejvýznamnějších uzlů železniční dopravy v ČR, a to jak pro dálkovou dopravu, tak zejména pro dopravu příměstskou. Investice, které jsou v posledních letech do tohoto ekologického způsobu dopravy směřovány, mají významně zvýšit vliv tohoto druhu cestování v rámci městské a příměstské osobní dopravy.

Toto nádraží je provozu od 14. prosince 1871, kdy z něj započal provoz Dráhy císaře Františka Josefa na jih do Benešova, Tábora a Vídně. Jmenovalo se Nádraží císaře Františka Josefa.

Původní budova nádraží byla postavena v novorenesančním slohu podle návrhu Ignáce Ullmanna a Antonína Barvitia. Vrchlického sad před nádražím byl založen roku 1876.
Hala Fantovy budovy, dnes kavárna. Začátkem dvacátého století bylo nádraží zrekonstruováno a zvětšeno. Nová hlavní budova v secesním slohu byla postavena v letech 1901-1909 podle návrhu architekta Josefa Fanty. Byly vybudovány podchody a kolejiště bylo zastřešeno dvěma ocelovými obloukovými konstrukcemi o rozpětí 33,3 m a výšce 18 m.

Praha hlavní nádraží (nazývané též Wilsonovo nádraží) prochází od roku 2006 rozsáhlou rekonstrukcí, která by měla být dokončena v roce 2010. Rekonstrukci, která je rozdělena do pěti etap,  provádí italská firma Grandi Stazioni podle projektu architekta Patrika Kotase. V červnu 2009 byla předána do užívání veřejnosti zrekonstruovaná severní část nové odbavovací haly, kde se nacházejí nejen nové obchody a restaurace, ale také turistické informace (otvírací doba po - pá 9.00 – 19.00; so - ne 9.00 – 16.00)  a moderní odbavovací centrum ČD (otevírací doba denně od 3:20 do 0:50 hodin).

Kalkulátor cen jízdenek: .jizdenka.cz


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)