Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čechy (obec) [9081]



Název obce není dle historiků odvozen od osoby jménem Čech ani rodu zvaného "... z Čech", ale od situace, kdy při osídlování krajiny spolu soupeřili dříve přišedší Čechové s později přicházejícími Germány. A tak zde vedle sebe vznikla území Čechy a sousední Prusy označující pravděpodobně převažující původ obyvatel zakládaných osad. Později však již zámožné rody vlastnící tato území začaly být označovány a používat ve jméně spojení "...z Čech".                                 

Nejstarší dosud nalezená písemná zmínka o vsi Čechy pochází z roku 1358, kdy v Olomouckých zemských deskách je jmenován Václav, vladyka z Čech, který prodal majetek Filipovi z Penčic. Čechy stejně jako jiné obce tehdy mnohokráte měnily majitele prodejem nebo sňatky a roku 1487 král Matyáš dokonce za zásluhy připsal hrad a město Přerov Vilémovi z Pernštejna i se vsí Čechy, která tak byla pod Přerovským hradem. Následně od r. 1492 v obci vlastnil Jan Karas z Dudlebenky dvůr, který byl markraběcím lénem, ale obec samu drželi páni Kokorští z Kokor až do roku 1572, pak krátce Vahanští z Vahančic a až do roku 1589 Prusinovští z Vickova. Roku 1599 byly Čechy připojeny k domaželickému panství a v roce 1687 se celé staly majetkem hrabat z Oppersdorfu a náležely k Dřevohosticím. Za jejich panství byla roku 1747 založena v obci "zákupní rychta". Sňatkem Josefy Oppersdorf s Jindřichem hrabětem Matuškou drželi Čechy hrabata Matuškové, od roku 1839 pak Karel svob. pán Badenfeld.d.

V historických listinách - zejména v zápisech do zemských desek olomouckých a kupních smlouvách - se dokládá existence statku, dvora, mlýna, rybníků a tvrzi na území obce.

V r. 1584 dal jeden z majitelů - Matyáš z Hartunkova - zjistit počet poddaných a nalezl jich zde 102; v polovině 18. století bylo při sčítání shledáno v obci 50 domů a 318 obyvatel.
Podle záznamů patří mezi nejstarší rody obyvatel v Čechách rod Tihelků a rod Michálků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čechy (obec) Přerov
obec, osada Čechy pod Kosířem (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)