Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rudník (obec) [8903]



Obec Rudník leží pod mohutnou rozsochou Černé hory, v těsné blízkosti Krkonoš. Sousedí s horskými obcemi Černý Důl a Janské Lázně, je vzdálen 11 km od Vrchlabí.

Obec Rudník traduje svůj vznik z dob kolonizace Krkonoš ve 13. století. Založili ji zřejmě němečtí i čeští přistěhovalci, kteří dolovali rudu (stříbro, zlato, železo, měď) na úpatí Černé hory. Počáteční zmínka o možné existenci obce se váže k letopočtu 1241.

Místní horníci se prý společně s horníky z obou stran Krkonoš zúčastnili bojů křesťanského vojska s Tatary u slezské Lehnice. Rokem 1354 se připomíná existence farního kostela sv. Václava. Tehdy byla obec v držení pána Puty z Turgova.

V dobách husitských vlastnili obec Krušinové z Lichtenburka a od roku 1521 patří Heřmanovy sejfy Valdštejnům. Ti vlastnili obec až do roku 1706. Vedle zemědělské činnosti zůstává hlavní obživou obyvatel dobývání a zpracování kovů. Valdštejnové obec zvelebují. Rozvíjejí těžbu a zpracování rud, nechávají přebudovat kostel, začínají se stavbou horního zámku a v jeho sousedství stavějí dřevěnou budovu školy. V 18. století patří obec Schwarzemberkum, pánům ve Vlčicích. Přinesli místním obyvatelům nový způsob obživy - plátenictví. V roce 1790 kupuje vlčické panství a s ním i Heřmanovy sejfy podnikatelská rodina Theerů, baronů ze Silbersteinu. Ze starého mlýna budují papírnu, zámek v horní části obce přestavují na pivovar a vinopalnu, poblíž kostela stavějí v roce 1816 kamennou školu. Skromná stavení v sousedství budoucího bělidla nechávají přebudovat v honosný pseudogotický zámek s okázalým parkem, patřícím ve své době k nejkrásnějším na Vrchlabsku.

Za zmínku stojí připomenutí určité historické zvláštnosti. Po vydání tolerančního patentu r. 1781 vzniká roku 1834 v osadě Bolkov německá evangelická škola. Je v této době jedinou školou, která připravuje děti z celého krkonošského regionu ke studiu na vyšších evangelických školách, převážně na Slovensku. Od roku 1880 vlastní Heřmanovy sejfy s okolními osadami (Bolkov, Leopoldov, Terezín, Janovice, Lázně Fořt, Javorník) plátenická rodina Klugů. V obci budují bělidlo, barvírnu a mechanickou tkalcovnu. Jejich firma, firma J.A.Kluge, patří v
první polovině 20. století k nejvýznamnějším evropským výrobcům lnářského zboží.

Zajímavou součástí obce je lokalita zvaná Lázně Fořt. Skutečnými lázněmi s výstavnými budovami, parkem, lesoparkem, s léčivým minerálním pramenem, opředeným pověstí o zázračném uzdravení nevidomé dívenky, s vyhledávanými léčebnými kůrami, byly až do r. 1922. Vybudováním Prvního českého chemického závodu na výrobu umělého hedvábí v r. 1921 v jejich těsném sousedství ztratily na přitažlivosti a zanikly. Minerální pramen tu však dál vytéká z útrob země a je k dispozici všem kolemjdoucím.

Rudník, rozlehlá obec s více než dvěma tisíci obyvateli, mívala vždy průmyslově zemědělský charakter. Vedle tradiční textilní výroby, kterou zajišťovala firma J.A.Kluge a posléze Texlen, se tu rozvíjela i výroba umělého hedvábí v závodě Secheza. Za její existence vyrostlo v osadě Terezín nové sídliště. V šedesátých letech mění závod název i výrobní program a jako Rubena Rudník vyrábí pryžové výrobky převážně pro automobilový průmysl. Třetím závodem, který rovněž navazoval na strojírenskou výrobu z 1. republiky, byly VČDZ, později Dřevostroj. Vyráběl tzv. katry neboli vertikální pily pro dřevozpracující průmysl. Zemědělskou výrobu zajišťoval státní statek. Po roce 1989 tyto závody změnily majitele i názvy, jejich výrobní programy se však podstatně nemění. 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rudník (obec) Trutnov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)