Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Holubice (obec) [8785]



Na rozhraní tří okresů - Praha-západ, Mělník a Kladno se nachází obec Holubice. Pod Obecní úřad v Holubicích správně patří i obec Kozinec. Starobylá obec Holubice leží v historicky významném kraji: Na jihovýchodě se rozprostírá legendární Turské pole a památný Levý Hradec, na západě starobylé hradiště českých knížat Budeč.

První zmínka o obci se datuje od roku 1204, kdy Přemysl Otakar I. ji daroval kanovníkům, kteří zde mívali hospodářství. Roku 1407 Václav z Radče, kustos kapitulní založil v Holubicích rybník. Roku 1421 byly Holubice zabrány od Pražanů a roku 1426 připsány Vokovi z Valdštejna. Jeho manželka Eliška z Uhlišť a Říčan postoupila roku 1429 své věnné právo na Holubice druhému manželu Mikuláši z Kněževsi. Při konfiskacích pro vzpouru proti Ferdinandovi I. v roce 1547 ztratili pražané zboží Holubické a to bylo za dobré služby dáno Florianovi Gryspekovi z Gryspachu a na Kaceřově. Gryspekům patřily Holubice až do roku 1622, kdy byly konfiskovány s jinými statky k důchodům komory královské, od nichž je roku 1923 koupila Polyxena z Lobkovic.

Nejvýznačnější památkou Holubic je románský kostelík Narození Panny Marie, dílo doksanské huti, založen za panování Přemysla OtakaraI., o čemž svědčí i vzácná památka - pečeť biskupa Pelhřima z roku 1124-1125 nalezená roku 1865 s olověnou skříňkou, v níž byly uloženy svaté ostatky, při odstraňování starého oltáře. Jádro kostela tvoří kruhová rotunda s půkruhovou apsidou z kvádříkového zdiva. Věž, další apsida a sakristie na severní straně jsou pozdějšími přístavky. Kostel je nyní obehnán ze tří stran vysokými opěracími zdmi a bývalým hřbitovem. Uvnitř kostela jsou zachovalé původní románské fresky.

16.3.1992 bylo vyhlášeno ochranné památkové pásmo rotundy, které zahrnuje i okolní venkovskou zástavbu z 18. a 19. století.

V současné době je v obci jedna velká zemědělská farma, několik malých soukromě hospodařících rolníků a jedna zahraniční společnost, která využívá bývalé hospodářstív rodiny Lobkoviců a oboru ovocnářství. Převážná většina obyvatel vyjíždí za prací mimo obec. Obec je charakteristická venkovskou zástavbou. V obci je vybudován vodovod a čistička odpadních vod s částí kanalizace.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Holubice (obec) Vyškov
obec, osada Holubice (obec) Praha-západ
obec, osada Holubice (osada) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)