Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Trpín (obec) [8645]


foto Trpín (obec)
    Trpín od vrchu Fouska 669m.n.m. (Jirka Tur)

Obec najdete v nejjižnějším výběžku Pardubického kraje, na území okresu Svitavy, na zemské hranici s Moravou, kde sousedí s kraji Vysočina a Jihomoravským.

Obec tvoří dvě sídla: Trpín, kde žije 380 obyvatel a Hlásnice s 60 obyvateli. Krajina je typická pro Českomoravskou vysočinu, střídají se lesy, louky, rybníky, potůčky a má své osobité kouzlo v každém ročním období. Území má 1248ha a je v nadmořské výšce 620m.

První zmínka o existenci obce pochází z roku 1012, v souvislosti s bitvou mezi knížetem Oldřichem a polským vojevůdcem Boleslavem Chrabrým. Další významná skutečnost je datována rokem 1349, kdy byl kostel sv. Václava přidělen litomyšlskému biskupství. Obcí procházela známá Trstenická stezka, důležitá obchodní spojnice mezi Čechy a Moravou. Nedaleko Hlásnice je významné poutní místo zvané „Majdalenka“, s kaplí sv Máří Magdaleny. V lokalitě „Na šancích“ se dochovaly obranné záseky, které bránily švédským vojskům vpádu na Moravu. Ucelený pohled na historii obce poskytuje kniha Dějiny Trpína a okolí a publikace Trpín – Hlásnice, esej o dvou obcích na českomoravském pomezí. 

V Trpíně a v Hlásnici žije 440 obyvatel, mnoho domů je využíváno k rekreačním účelům. Výraznou dominantou obce je kostel sv. Václava s barokní zvonicí a hřbitovem. V Hlásnici je kaple zasvěcena sv Máří Magdaleně. V obci je zdravotní středisko, pošta, knihovna , mateřská škola, prodejny potravin a smíšeného zboží, pohostinství, řeznictví, kadeřnictví,krejčovství,opravy vozidel, šicích strojů, zednictví, topenářství, autodoprava a další profese, které mohou obyvatelé využívat. Zemědělskou půdu obhospodařují soukromí zemědělci a AGRO VYSOČINA, a.s., která v obci poskytuje nejvíc pracovních příležitostí.  Ke kulturnímu vyžití slouží rekonstruovaný kulturní dům a opravené výletiště. Po celém okolí je známé trpínské „Kácení máje“. Kdo rád sportuje, může navštívit víceúčelové hřiště na míčové hry. V rámci programu „Kultura evropského venkova“, má naše obec přátelské vztahy s maďarskou obcí Palkonya. V roce 2005 se u nás uskutečnilo III. setkání rodáků, spojené s oslavami 120. výročí založení hasičského sboru v Trpíně. Obě obce jsou plynofikovány a mají společné vodovody. Opravují se vozovky a veřejná prostranství. Obec byla v roce 2003 vyhlášena Vesnicí roku v Pardubickém kraji v Programu obnovy venkova. 

Obec používá od roku 2001 svoje symboly – znak a prapor.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Trpín (obec) Svitavy
obec, osada Trpín (osada) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)