Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Benátky (obec) [8547]



 Obec Benátky leží v bezprostřední blízkosti Litomyšle po obou březích řeky Loučné v nadmořské výšce 350 m.n.m., celková rozloha obce je 470 ha. Počátky vsi souvisejí patrně se vznikem a vývojem vsi  Lauterbach (dnes Čistá). V prostoru dnešních Benátek se totiž rozprostírá lokalita zvaná Staré Literbachy (antiqua Literbach). Zmiňovány jsou prvně v listině litomyšlského biskupa Jana IV. , řečeného Železný, kdy biskupovy připadla ves Lauterbach s její druhou polovicí. (šlo patrně o Staré Literbachy). Dvorce s 2,5 lány polí tu držel šlechtic Bernard Dachs z Fridlandu, který jej v roce 1412 postoupil na příkaz litomyšlského biskupa Jana IV. Václavovi, řečenému Miříkovi za náhradu, kterou od biskupa obdržel Bernard s bratrem Mikulášem a sestrou Kateřinou. Další dvůr tu držel Jan Částek a po něm vdova Anka, která jej prodala 13. listopadu 1405 Martinovi, ranhojiči z Litomyšle. Ves Benátky je poprvé zmiňována v listině z roku 1547 jako součást malého litomyšlského zámeckého panství, dále pak v roce 1654 etc.

  Původ místního názvu Benátky lze shledávat patrně přenesením z Itálie. Všechny Benátky v Čechách leží totiž u řek nebo potoků a krom toho, jsou u některých ve vlhké, močálovité krajině upravené vodní toky. Lidé kteří dali českým osadám jméno Benátky, vzpomínali bezpochyby na italské Benátky, město pověstné svou polohou a svými stavbami na říčním nánosu v Adriatickém moři, město významné honosné. Toto město se nazývá latinsky Venetia, italsky Venezia, slovinky Benetke (odtud asi český název Benátky), německy pak Beneding.

  V současné době má obec 303 obyvatel. Je zde jedna firma Venezia s.r.o. která zaměstnává 30 lidí a zabývá se zemědělskou činností. Jiné pracovní příležitostii v obci nejsou. Ostatní obyvatelé dojíždějí za prací do měst Svitavy a Litomyšl.

  V obci je mateřská škola a pohostinství. Místní spolky každý rok pravidelně pořádají tyto akce: plesy, karneval, pálení čarodejnic, kácení máje, divadelní představení, sportovní turnaje, vánoční besídku.

  Pro zlepšení životního prostředí byla obec plynofikována a byl vybudován vodovod. Doprava je zajišťována autobusovými linkami na trase Litomyšl - Svitavy.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Benátky (obec) Hradec Králové
město, městys Benátky nad Jizerou (město) Mladá Boleslav
obec, osada Benátky (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)