Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bublava (obec) [8398]



Bublava je typická krušnohorská obec s rozptýlenou zástavbou na velké ploše.  Pohled na Aschberg (Kamenáč) ve 30. letech 20. století Leží v západní části Krušných hor. Na severu a západě hraničí se SRN, svobodným státem Sasko (Sachsen). Obec leží v nadmořské výšce od 700 do 935 m/m. Podnebí je tu horské, drsnější. Střední roční teplota bývá dlouhodobě + 6 °C a roční srážky 820mm. Z vrcholů, kterými je obec obklopena je nejvyšší Aschberg (Kamenáč) s 935 m/m. Nejvýraznějším vrcholem v okolí je Špičák 995 m/m. Obec i potok jí protékající měly v minulosti stejné jméno "Schwaderbach".

První písemné doklady o Schwaderbachu jsou z let 1601-02 v kraslické Horní knize.Jedno z typických stavení na začátku 20. století V této knize jsou zmínky o založení dolů v lesích nad Kraslicemi. Při těchto důlních dílech vznikala i osada, která byla základem dnešní Bublavy. Kromě hornictví se část obyvatel zabývala chovem dobytka a zemědělstvím. S rozvojem hornictví se rozšiřuje výroba dřevěného uhlí a povoznictví. Po zániku hornictví se v obci začíná rozvíjet textilní průmysl a výroba hudebních nástrojů. Největší rozvoj Bublavy nastává po roce 1843 kdy byla vystavěna silnice ze Sokolova do Kraslic. Textilní průmysl se modernizoval a ke konci minulého století se začínají objevovat nové profese, jako je  Konsum "Einigkeit" (Jednota) v roce 1923 v dolní Bublavě perleťářství, výroba hraček, soustružení z kostí apod.

Dalším impulsem pro rozvoj celého okolí byla stavba žel. trati z Kraslic do Sokolova a její rozšíření i na saskou stranu v roce 1886. K neustálému rozvoji obce přispělo zavedení el. proudu ze sousedního Klingenthalu. V roce 1870 bylo v Bublavě 784 domů a 4100 obyvatel. Byly zde dvě školy (dívčí a chlapecká), pošta s telefonem a telegrafem, lékař, zubař, spořitelna, celnice s četnickou stanicí, tiskárna, kostel a byl rozveden el.proud. Kromě domácí výroby tu bylo několik větších továren na textilní zboží, hudební nástroje a závod na výrobu smirkového plátna a injekčních stříkaček.

Bublava byla pro svoji výhodnou polohu, překrásné údolí s dostatkem sněhu, již na začátku 20. století vyhledávaným turistickým centrem.  V době mezi válkami zde bylo 26 hospod a 2 taneční sály. V okolí byly tratě pro běh a sjezdové lyžování a také několik skokanských můstků. Jeden ze skokanských můstků na saské straně Aschbergu Konec těchto idylických časů pro Bublavu nastal s nástupem Hitlera k moci.  Rodina přívrženců Adolfa Hitlera Po válce dochází k odsunu většiny obyvatelstva, je zbourána větší část vesnice, hlavně v bezprostřední blízkosti hranice. Z těchto těžkých ran se vesnice již nevzpamatovala. V současné době je osídleno okolo 300 domů s 340 obyvateli a 500 rekreanty. 

Jediné co zde zůstalo, je překrásná příroda a okolí.  Příroda v okolí Bublavy V dnešní uspěchané době Vám blízké i vzdálenější okolí Bublavy nabízí letní i zimní formu aktivního odpočinku nejenom  Cykloturistika je nejrozšířenější formou aktivního odpočinku v létě na víkendy, ale i na pobyty dlouhodobější. Nabízíme Vám překvapivě čistou, klidnou a zdravou krajinu, ve které najdete mnoho přírodních zajímavostí a krás. Najdete množství krásných zákoutí pro turistiku s připravenými cestami, cyklotrasami , běžeckými stopami to vše s propojením do sousedního Saska. Budete se moci projet na koni nebo kočárem a máte možnost se aktivně zapojit do farmářského procesu při ustájení koní.

V samém středu Bublavy máte v zimě možnost sjezdového lyžování jak proSki Centrum Bublava začátečníky tak pro pokročilé se třemi vleky a osvětlenou sjezdovkou. To vše při technickém zasněžení s plným vybavením horského střediska (lyžařské školy, půjčovna, servis, občerstvení, snowboard areál.).  K zajímavostem, které stojí za to vidět, patří v nejbližším okolí především Přírodní park Přebuz, jako perla krušnohorské krajiny. Tento park začíná na okraji Bublavy a končí v hlubokých rašeliništích na Rolavě. Pohledy z Komářího vrchu (951 m/m) a již zmíněného Špičáku patří k nezapomenutelným zážitkům. 

Pohled na Bublavu ze Špičáku Soustavy rašelinišť vrchovištního typu na přebuzské planině patří k nejhodnotnějším částem okolní přírody. Masožravá Rosnatka okrouhlolistá roste u Velkého jeřábího jezera Čedičové varhany u nedaleké Rotavy jsou přírodní památkou.

Z dvanáctimetrových vějířovitě rozložených hranolů vulkánového typu je možné přehlédnut nádherné panorama Krušných hor. Obdobná lokalita Vysoký kámen u Počátek je zajímavá především pro horolezce, ale i pro čarokrásné pohledy směrem na Český les a do sousedního Saska. Vysoký kámen u Počátek Lesy v okolí Bublavy nabízí pro milovníky lesních plodů nepřeberné možnosti jejich sběru.

A pokud Vám naše okolí nebude stačit, máte možnost navštívit nedaleké Karlovy Vary a celý lázeňský trojúhelník nebo hrad Loket. Přeshraniční turistickou stezkou můžete navštívit také sousední Sasko Bublavské vodopoády Věříme, že se Vám zde bude líbit, že si odpočinete a načerpáte nové síly.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bublava (obec) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)