Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Duchcov (město) [8347]


foto Duchcov (město)
    Náměstí v Duchcově (foto: IC Duchcov) ()

Duchcov, město s devíti tisíci obyvateli, ležící na úpatí Krušných hor 8 km západně od Teplic, poskytne svým návštěvníkům množství přírodních, historických, kulturních i technických zajímavostí. Krušné hory, dosahují zde nadmořské výšky více jak 850 m, vytvářejí na severozápadě mohutnou hradbu, prudce vystupující téměř z roviny. Na protilehlé straně vzdálenější a malebnější, tvoří obzor homole vyhaslých sopek Českého středohoří. Samotné město je jakoby zasazeno do přírodní i rukou člověka vytvořené zeleně.

Historie Duchcova se odvíjí od konce 12. století, nejstarší písemný záznam o něm je z roku 1240. Tehdy je ještě nazýván „Tockczaw“, později přechází název města na Duchczow a německou verzi Dux. V roce 1460 český král Jiří z Poděbrad uděluje městu městský znak a městskou pečeť. Příslušnost města k české koruně ve znaku dokládá dvouocasý lev na štítu s třemi červenými a dvěma černými svislými pruhy. V 15. století potvrzuje český král Vladislav Jagelonský městu jeho výsady.

Třicetiletá válka město několikrát zpustošila, přivedla však do něj rod Valdštejnů, jenž pak dlouho ovlivňoval jeho další vývoj. Valdštejnové se zasloužili o velký stavební rozvoj města, přestavbu a další stavební úpravy místního zámku, včetně zámecké zahrady, iniciovali první pokusy s dobýváním hnědého uhlí a podobně. Josef Emanuel z Valdštejna přivedl v roce 1785 na duchcovský zámek známého filozofa, světoběžníka a dobrodruha, Giacoma Casanovu. Ten zde v roli zámeckého knihovníka strávil třináct let svého života a v roce 1798 zde zemřel. Za pozornost stojí, že v této době napsal většinu svých literárních děl včetně světoznámých Pamětí.

V druhé polovině 19. století se výstavbou nových úseků železničních tratí Duchcov stává důležitou dopravní křižovatkou. To dalo podnět k prudkému rozvoji těžby hnědého uhlí v jeho okolí a následně k rozvoji průmyslu využívajícího energie z něj získané. Je zde otevřeno několik cihelen, slévárna, keramička a později sklárny.

Rozmach těžby uhlí způsobil další vlnu rozvoje města, přilákal sem tisíce nových obyvatel, bylo vystaveno mnoho nových domů. Je paradoxem, že těžba uhlí se však v polovině 20. století málem stala jeho záhubou. Město mělo být z velké části zbouráno a uhelné zásoby, nacházející se v jeho těsné blízkosti a pod ním, vytěženy. Nestalo se tak, město zůstalo zachováno a s ním i historické památky v něm se nalézající. Především je to barokní zámek, o němž již byla zmínka v souvislosti s Valdštejny a Casanovou. Dnes se v něm nachází expozice slohového nábytku Uměleckého a průmyslového muzea, díla českého baroka ze sbírek Národní galerie a především expozice Giacoma Casanovy. Prostory zámku jsou k dispozici i snoubencům, kteří zde mohou slavnostně uzavřít manželský svazek. Zámecká zahrada, z části zasažená povrchovou těžbou uhlí v padesátých letech, se postupně vrací k parku v anglickém stylu. Barokní hospitál stojící původně na jejím západním okraji však nalezneme jen ve formě modelu v budově zámku. Zato fresku Václava Vavřince Reinera z kaple tohoto hospitálu můžeme spatřit v původní velikosti v kopuli pavilonu, k tomuto účelu v zámecké zahradě postavenému.

Zahradu i nádvoří zámku zdobí sochy z dílny Matyáše Brauna. Na zámecké budovy navazuje kostel Zvěstování P.Marie, pocházející z počátku 19. století. I on má pohnutou historii, neboť byl 10. května 1945 vypálen a nenávratně byla ztracena Reinerova i Braunova díla tento kostel zdobící. Po částečných opravách dnes čeká na celkovou rekonstrukci. Náměstí, navazující na tyto objekty, zdobí sloup Nejsvětější Trojice a kašna se sochou sv. Floriana. Nedaleko odtud nalezneme kapli sv. Barbory s náhrobní deskou v těchto místech pohřbeného Giacoma Casanovy a secesní evangelický kostel. Celý střed města je prohlášen za památkovou zónu a snaha vedení města je všechny, zde nacházející objekty, postupně regenerovat.

Příroda, uprostřed které Duchcov leží, volně a nenásilně navazuje na městskou zeleň a vodní plochy uvnitř města a přímo vybízí k procházkám či projížďkám na kole. Na jeho okraji tak naleznete koupaliště s neustále protékající vodou, čerpanou z puklin teplického porfyru hluboko pod povrchem, i další možnosti koupání v přírodních vodních nádržích. Pro rybáře je tu dostatek příležitostí k provozování tohoto sportu na vodách obklopujících Duchcov s velkým množstvím ryb.

Sportovní oddíly ve městě působící Vám umožní si zahrát tenis, odbíjenou, fotbal, kuželky, provozovat atletické disciplíny a řadu dalších sportů. V zimě se nabízejí ke klasickému lyžování i sjezdovým disciplínám krušnohorská lyžařská střediska v nedalekém Mikulově a Novém Městě, kam je možno se dopravit z Duchcova hromadnou nebo individuální dopravou. Ubytovat Vás a poskytnout stravování je připravena celá řada penzionů a ubytovacích zařízení v Duchcově.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Duchcov (město) Teplice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)