Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Očelice (obec) [8303]



Obec Očelice v současné podobě vznikla v roce 1960 sloučením Očelic a Městce nad Dědinou.

Městec nad Dědinou je malá vesnička malebně rozložená na táhlé stráni nad řekou Dědinou. Uprostřed vsi je čtvercovitá náves s parčíkem, obecní studnou, zvoničkou a křížkem z roku 1877. Původní kamenný most přes řeku Dědinu, památkově chráněný, byl v roce 1967 zbourán a nahrazen mostem betonovým. S ním si ale ničivá povodeň v roce 1998 lehce poradila a zřícený most byl v roce 1999 nahrazen novým.

Očelice se táhnou po obou stranách silnice II/289. Horní polovina vesnice, kdysi osada, se nazývá Pelesov. V dolní části je náves s obecní studnou, požární zbrojnicí, bývalou školou a kapličkou (270,226 m Bpv). Nedaleko jsou hospodářské objekty Agrospolu Bolehošť a.s. Je zde železniční zastávka na trati Týniště nad Orlicí – Meziměstí a autobusová zastávka na lince Praha – Deštné v Orlických horách.

Obec Očelice má 116 obytných domů, v 73 z nich trvale bydlí 240 obyvatel, ostatní domy jsou užívány k rekreaci. Obec je vybavena vodovodem, kanalizací a od roku 2003 má zaveden plyn.

Podle schváleného územního plánu jsou připraveny stavební parcely pro novou bytovou výstavbu. Občanům slouží prodejna smíšeného zboží a dvě restaurace. Hostinec “V Zatáčce“ má sál pro pořádání společenských akcí, restaurace “Na Hřišti” je umístěna v atraktivním prostředí očelického sportovního areálu, jehož travnaté i asfaltové plochy s umělým osvětlením lze využívat celoročně ke sportovním a kulturním aktivitám jak mládeže tak i dospělých. Z akcí si největší věhlas vydobyl tradiční červencový turnaj v malé kopané Memoriál Josefa Falty, pořádaný místním Sborem dobrovolných hasičů. Dalším aktivním spolkem v obci je Myslivecké sdružení Očelice.

Očelice leží na křižovatce cyklostezek č. 222 a 4167. Jižně od obce roste na podloží křídových opuk lužní dubohabrový les s bohatým bylinným patrem. Žije zde řada hajních druhů ptactva. Les je přírodní rezervací Chropotínský háj.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Očelice (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)