Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Huštěnovice (obec) [8203]



Obec Huštěnovice je stará zemědělská a dříve známá chovatelská obec. Leží na rovině v údolí řeky Moravy v severní části moravského Slovácka, 5 km severně od okresního města Uherské Hradiště na vrstevnici 181,5 a výše.

Archeologické nálezy potvrzují sídliště starých Slovanů, který uzavíral okruh kmenového hradiska Veligradu. Z nálezů víme, že obyvatelé se v té době zabývali zpracováním vlny, lnu a tkaním látek. Živili se lovem zvěře, pastevectvím a rybářstvím.

Huštěnovice na počátku druhého tisíciletí nebyly na nynějším místě, ale v trati zvané Huštěnůvky.   Původní obec byla založena podle staré slovanské tradice na vyvýšenině hrazené vodou a bažinami. K opuštění staré osady a k založení osady na nynějším místě došlo v letech 1261 - 1320  z  neznámých důvodů.

Dominantou obce je kostel sv. Anny, postavený v letech 1873 – 1877 jako novogotická, jednolodní, obdélníková stavba s nižším obdélným presbytářem a symetrickými bočními prostorami. Štíhlá, 39,82 m vysoká hranolovitá věž v hlavním průčelí je ukončena věžní bání. Pro své umělecké a architektonické hodnoty byl kostel v roce 1995 prohlášen za kulturní památku. Například  malba je  původní,  z 19.století.

Za zmínku stojí také přírodní a technická památka  Baťův kanál a   přilehlá naučná stezka Fífart, která se nachází v katastru obce.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Huštěnovice (obec) Uherské Hradiště



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)