Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kyjov (obec) [8068]



Obec se nachází v kraji Vysočina, v jižní části okresu Žďár nad Sázavou na hřebeni Arnoleckých hor pod vrcholem Kyjov, jenž se tyčí do výšky 702 m. Na katastru o celkové výměře 175 ha žije v současné době 47 obyvatel. Průměrná nadmořská výška je 640 m.

Ves vznikla na křižovatce kupeckých cest již v dávných dobách, avšak první písemná zmínka o ní pochází až z roku 1407. Název pravděpodobně vznikl z pokřiku lovců "kýjem-ho" při lovení zvěře v okolních velkých a hlubokých lesích.

Osadníci se zde usazovali pozvolna. V současné době má Kyjov 26 popisných čísel, avšak trvale obydlených je pouze 15 a ostatní slouží k rekreačním účelům.

Dle historických pramenů náležela obec ještě v roce 1515 robotou a odvodem desátků ke dvoru do Německého Rudolce. Až roku 1544 se tehdejšímu pánu Beneši Krčmovi vykoupila z poddanství.

V roce 1904 byl v obci založen dvanáctičlenný Sbor dobrovolných hasičů, podpořený sbírkou a hasičskou stříkačkou. V současné době zde pro nedostatek členů zůstala pouze požární hlídka.

Až do roku 1920 přináležel Kyjov k Bohdalovu. Teprve 26. prosince toho roku se snahou občanů osamostatnil, což trvá dodnes.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kyjov (obec) Havlíčkův Brod
město, městys Kyjov (město) Hodonín
obec, osada Kyjov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Kyjov (osada) Děčín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)