Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Karlov (obec) [8055]



Obec Karlov je samosprávnou obcí , patřící do Subregionu Velké Dářko, v okrese Žďár nad Sázavou, v severovýchodní části kraje Vysočina, v oblasti CHKO Žďárské vrchy. Obcí prochází silnice I/37 Velká Bíteš – Hradec Králové. Nadmořská výška obce je 634 m. Katastr obce čítá 303.78 ha a sousedí s vodní plochou rybníka Velké Dářko.

První zmínka o obci je již z roku 1457, obec pravděpodobně pochází z období vnější kolonizace v 13.století podél tzv. Libické stezky. Žďárský cisterciácký zde založil dvůr. Klášterní dvůr stál v místě současné návsi. Po zrušení kláštera v roce 1784 se dvůr stal církevním majetkem. V roce 1789 z podnětu krajského hejtmana z Čáslavi Karla z Libinu došlo k osídlení dvora dvaceti německými rodinami. Před osídlením se dvůr nazýval Karlshov, česky Karel. Německé pojmenování na Libinsdorf se stalo na paměť zakladatele krajského hejtmana Libina. Tak vznikla německá enkláva uvnitř českého kraje, která později, během okupace sehrála nevítanou úlohu sympatizantů nacismu. Po osídlení dvora byla vzniklá obec přidělena jako osada k obci Škrdlovice. V roce 1847 povolilo zemské gubernium „ Školu s právem veřejnosti“ s vyučovacím jazykem německým.

Roku 1873 se rozhodnutím pražského místodržitelství stala osada opět samostatnou obcí. Počátkem 20. století byl v obci založen Obranný spolek, Karlovský – odbor Národní jednoty pošumavské. To byl počátek místního odboje proti Němcům. Po vzniku samostatného státu v roce 1919 byla v obci zřízena také česká menšinová škola. Koncem 2.světové války pak došlo k odsunu německých rodin a v obci zůstaly jen rodiny české.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Moravský Karlov (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Karlov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Velký Karlov (obec) Znojmo
obec, osada Karlov (osada) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)