Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ústí (obec) [7996]



Dědina Ústí u Vsetína má jméno od své polohy, poněvadž se rozkládá podél nejdolejšího toku říčky Senice a nedaleko vtoku jejím do řeky Horní Bečvy.Neširoké údolí říčky Senice jest zde ohraničeno na západě strmým vrchem Strání porostlým smíšeným lesem, na východě sklání se sem obloukovitě vrch Hrb, pokrytý tratěmi polí.. - tak začíná obecní kronika. Katastr obce má výměru 564 hektarů, osu katastru tvoří říčka Senice.Nejníže položené místo je ústí Senice – 358 m n.m.Východní část katastru patří do celku Javorníků, nejvyšší bod Babínek – 563 m n.m., západní část patří k Vizovické vrchovině – vrch Svatý – 550 m n.m. S vrchů těchto jest pěkný pohled k východu do údolí řeky Bečvy přes Hovězí, Darebňu, Bařiny, na horu Kyčeru Čerňanskou, Hrachovec, Makytu na mohutný pás Javorníků až po Bezkyd, k severovýchodu na Vsacké hory s Cábem a Lušovkou. Hora Křížový nad Ratiboří brání dalšímu rozhledu k severozápadu. Na Svatém jest před našimi zraky k západu rozloženo údolí říčky Rokytenky až po vrch Syrákov…

První zmínky o obci se datují do roku 1503. Naši předkové založili ves podél již existující cesty- obchodní spojnici mezi Polskem a Uhrami. V jejím okolí tedy zbudovali svá stavení a za nimi, daleko do strání okolních kopců vyklučili les a založili pole a pastviny a zemědělství bylo hlavním zdrojem jejich obživy. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století bylo zaznamenáno několik vln vystěhovalectví, kdy se odstěhovala asi polovina obyvatel za moře.V roce 1975 se obec stala součástí města Vsetína, aby se pak po 17 letech opět osamostatnila a od 1.1.1992 se začíná psát nejnovější historie obce Ústí.

Osídlení je soustředěno kolem hlavní komunikace, jen nepatrná část zástavby se nachází na odlehlých samotách. Většinu zástavby tvoří rodinné domky a bývalé zemědělské usedlosti. Architektura jednotlivých objektů je velmi různorodá. Ve středu obce je několik zachovalých roubených stavení. V obci žije 605 obyvatel, věková struktura je málo příznivá, je tu nízké zastoupení obyvatel v předproduktivním věku. Ekonomicky činní obyvatelé dojíždějí do zaměstnání většinou mimo obec.

Pitnou vodou je obec zásobována ze skupinového vodovodu. V roce 2000 byla obec plynofikována. V letech 2014 až 2015 vybudována kanalizační síť a poté byly místní silnice nově vyasfaltovány.  V obci je mateřská škola, do základních škol dojíždějí žáci do Leskovce, Valašské Polanky a Vsetína. V objektu mateřské školy je umístěn i obecní úřad. V centru obce je požární zbrojnice a knihovna. Je zde prodejna Jednoty, Večerka, Lino podlahoviny, prodejna zeleniny a kavárna. Sportovnímu vyžití slouží fotbalové hřiště, sportovní areál u SOKOL klubu s kuželnou, asfaltovým hřištěm a hřištěm pro volejbal a nohejbal a v dolní části je hřiště využívané především florbalisty.

Obcí vede silnice 1.třídy 1/57 z Opavy přes Valašské Meziříčí, Vsetín k hraničnímu přechodu Brumov-Bylnice. Na ni se od východu napojuje okresní silnice Vsetín, Velké Karlovice, Slovensko. Obec je také železniční křižovatkou s dvojkolejnou tratí Hranice na Moravě–Púchov a jednokolejnou tratí Vsetín-Velké Karlovice. Dopravní spojení je dobře zajištěno.

Už v roce 1921 byl v obci založen Sbor dobrovolných hasičů, který je dnes hlavním aktérem společenského a kulturního dění v obci. Organizuje a pořádá nejen hasičská cvičení, sběr železného šrotu, ale i sportovní akce pro děti, uvaří pro nás guláš, uspořádají hody s průvodem masek a voděním barana. Aktivní je také TJ Sokol se svým oddílem kopané a šachu, pracuje zde včelařský spolek a myslivecké sdružení a byl založen dětský soubor Ústecký valášek.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Ústí nad Labem (město) Ústí nad Labem
obec, osada Ústí (obec) Jihlava
město, městys Sezimovo Ústí (město) Tábor
město, městys Ústí nad Orlicí (město) Ústí nad Orlicí
obec, osada Ústí (obec) Vsetín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)