Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Růžďka (obec) [7991]



Růžďka patří mezi starší vsi bývalého vsetínského panství, ke kterému od svého počátku patřila. Spolu s Růžďkou se poprvé roku 1504 dozvídáme i o existenci například Jablůnky, Ratiboře, Jasenky a Hovězí. Tyto vsi spolu s nejstaršími sídly panství - Vsetínem (1308), Rokytnicí, Lhotou, Liptálem a Pržnem (1372) tvoří základní kostru středověkého osídlení Vsetínska. Růžďka vznikla v době, kdy poslední osídlenou vsí směrem k horám bylo Hovězí na Vsetínsku a Vigantice na Rožnovsku. Tehdy neexistovala Malá a Valašská Bystřice, Bečvy, Hutisko ani Halenkov a Nový Hrozenkov. Když roku 1714 zakládal meziříčský pán Karel Jindřich ze Žerotína jednu z nejmladších vsí oblasti Karlovice, existovala Růžďka již minimálně 200 let.

Veškeré koupě a odprodeje majetků šlechty se zapisovaly do knih, které se nazývaly zemské desky. Dne 8. ledna roku 1504 zapsal písař do zemských desek olomouckých následující text :

"Jan Kuna z Kunstátu na Rožnově Dorotě z Zástřizl, manželce svej vlastní, tvrz a městečko Vsetín s mýtem, městečko Pržno, ves Jablunku, ves Rúščku, ves Kateřnice, ves Hoščálkov, ves Johanová, ves Dolní Rokytnice, ves Horní Rokytnice, ves Liptál, ves Austí, ves Hovězí, ves Jesenku, ves Seninku, ves Ratiboř s jich se vším plným právem, panstvím a příslušenstvím, jakož to sám držím,ve dsky zemské vkládám a vpisuji ku pravému jiejemu věnnému právu v puol třetím tisíci zlatých a platu na tom ročního puol třetího sta zlatých na těch vsech ukazuji. Příjemčí toho věna týž Jan Kuna a Smil, bratr jeho vlastní z Kunstátu, vším statkem svým, což jeho mají neb jmíti budú."

Touto smlouvou zajišťoval Jan Kuna věno své manželce Dorotě. Kupní smlouva, podle které se Jan Kuna a jeho čtyři bratři stali držitelé vsetínského panství, byla zapsána do desek zemských až 24. července roku 1505, kdy je Růžďka uvedena podruhé, a to jako - Ruozdczka.

Jméno obce je svým tvarem jedinečné z více důvodů. Zatímco Lhot, Újezdů, Ústí a Bystřic nalezneme v českých zemích hodně, Růžďka je jediná. Název obce je složitý, procházel i určitým vývojem - Rúščka (1504), Ruozdczka (1505), Rúščka (1517), Rouška (1538), Raustka (1627) a takto bychom mohli ve výčtu pokračovat.

Původ názvu nelze jednoznačně stanovit. Může být odvozen od staročeského osobního jména Rozžďa, které vzniklo od slovesa róžděti tj. splétati v růžice nebo od slova roždie, tj. roští. Je též možné, že název obce pochází od divoce rostoucích planých růží.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Růžďka (obec) Vsetín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)