Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Francova Lhota (obec) [7954]



Obec Francova Lhota kdysi byla a znovu je (od vzniku samostatného Slovenska v r.1993) pohraniční obcí. Její vznik byl patrně důsledkem snahy panovníka o hustší osídlení a tím lepší zajištění obrany zemské hranice. Vznik obce je kladen do 2. poloviny 13. a 1. poloviny 14. století - i její název Lhota tomu napovídá. V té době bylo mnoho obcí zakládáno na tzv. lhotním systému. Ten znamenal, že osadníkům na nově osídlovaných místech byla poskytnuta lhůta - lhuota, lhóta - na určitou dobu, kdy byli osvobozeni od různých dávek a povinností vůči vrchnosti, aby se mohli usadit a vybudovat si domov a hospodářství. Lidé v tomto místě však žili již mnohem dříve, o čemž svědčí nálezy pazourkových nástrojů. První písemné zmínky však pocházejí až z počátku 16. století, kdy Lhota tvořila spolu se Senicí, Pulčínem a později zaniklou Zubrůvkou malé léno se vztahem k hradu Brumov. Několikrát změnila název podle svého majitele - jmenovala se Petrovská, Zbelova a nakonec Francova, podle posledního držitele léna Trystrama France z Háje, který zde sídlil v tvrzi připomínané v letech 1521 - 1530. Úmrtím Trystrama France z Háje lhotské léno zaniklo a r. 1549 splynulo natrvalo s panstvím Brumovským.

Obživu obyvatelům dávalo převážně zemědělství a pastevectví. Obec svým položením při hranici velmi trpěla od poloviny 16. století až do počátku 18. století. Bylo to období vleklých pohraničních sporů mezi moravskými a uherskými panstvími. Obec strádala také turkotatarským vpádem v září a říjnu r. 1663, kdy byla úplně vypálena. Každé povstání v sousedních Uhrách přinášelo další vpády do Moravy. Nejhorší období spadá do let 1700 - 1708, kdy byly vpády tak časté, že obyvatelé žili převážně v úkrytech v horách.

V období II. světové války byla Francova Lhota rovněž pohraniční obcí s německou posádkou. Byla osvobozena dne 2.5.1945 rumunskými vojáky.   
Obyvatelé obce byli chudí, neboť horská pole sotva stačila k obživě. Proto lidé za prací často odcházeli. V letech 1860 - 1914 to bylo za moře do Ameriky a v r. 1945 do pohraničí. Rozmach života v obci přinesla až 2. polovina tohoto století, kdy vyrostl v okolí průmysl a byla založena zemědělská družstva.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Francova Lhota (obec) Vsetín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)