Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hvožďany (obec) [7860]



Obec Hvožďany leží v podhůří jižních Brd a na severním okraji Blatenské pahorkatiny 533 m n. m. Bývalý brdský pralesní hvozd dal jméno i obci, neboť Hvožďany jsou vsí lidí žijících ve, nebo u hvozdu. Nejstarší písemná zpráva o obci pochází z r. 1352. V té době stál ve vsi gotický kostel sv. Prokopa a gotická vodní tvrz. Od roku 1408 drželi ves páni z Třemšína a v r. 1474 získaly ves rytířské rody Vydunů z Obytec, Koupských z Břízy, Koců z Dobrše a Vitanovských z Vlčkovic.

Kolem r. 1500 byla stará tvrz opuštěna a při jz. okraji obce založena nová tvrz a spolu s poplužním dvorem je poprvé připomínána v r. 1542. V r. 1950 byly vnitřní prostory přestavěny na 5 bytových jednotek. V r. 1666 se ves stala součástí lnářského panství, poplužní dvůr byl po roce 1924 zcela rozparcelován a rozprodán drobným zemědělcům.

Nejcennější stavební památkou obce je gotický kostel ze 14. stol. Z původní stavby se zachovala dvojitá křížová klenba v presbyteriu a v oknech lomený oblouk. Vedle kostela stojí zvonice se čtyřmi zvony postavená v roce 1691.

Hvožďany leží na staré křižovatce formanských cest ze Lnář do Rožmitálu a z Nepomuku do Březnice. S farním kostelem a později i školou se staly přirozenou spádovou obcí pro okolní vesnice. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hvožďany (osada) Plzeň-sever
obec, osada Hvožďany (obec) Domažlice
obec, osada Hvožďany (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)