Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Třesov (obec) [7817]


foto Třesov (obec)
    Třesov (foto:E.Koutná) ()

Třesov leží 20 km východně od Třebíče a 10 km od Náměšťe nad Oslavou.
V současné době zde žije 101 občanů. V obci je kanalizace a plynofikace, hasičská zbrojnice. Plánuje se výstavba vodovodu.

Vznik obce není spolehlivě zjištěn, avšak první písemná zmínka o osadě Třebešov (pravděpodobně podle jména zakladatele osady) je z roku 1464. Třesov náležel od pradávna ke klášteru třebíčskému. Roku 1464 na stížné listině manů klášterských je podepsán Mikuláš z Třesova. Domy byly stavěny z kamene s předzahrádkami, selské na pravém, chalupnické na levém břehu potoka. Na návsi jsou 2 rybníčky, kaplička sv. Jana Nepomuckého postavená v roce 1857 a socha Svobody odhalená na počest dvacetiletého trvání ČSR, dne 10 července 1938.
V minulosti tvořil Třesov s Hartvíkovicemi společnou obec, avšak v roce 1896 se zachtělo třesovským občanům žít samostatně, proto podali „ctěné obci Hartvíkovice“ žádost o propuštění „ze svazku obecniho“. Dne 3. ledna 1897 se v obecním výboru v Hartvíkovicích rozhodlo vyhovět žádosti Třesova, který se bezprostředně osamostatnil. V roce 1967 byly obě obce opět sloučeny, a to ONV ve Velké Bíteši. Stalo se tak bez vědomí většiny obyvatel a nepomohl ani dopis třesovských občanů protestujících proti tomuto rozhodnutí, schválený zdejším výborem a výbrem organizace KSČ. Samostatnosti nabyl Třesov až v komunálních volbách dne 24. listopadu 1990, avšak s pracovní učinností od 1. ledna 1991. Na spontální žádost občanů tak rozhodlo ministerstvo vnira.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Třesov (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)