Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nový Bor (město) [775]


foto Nový Bor (město)
    Palackého náměstí (foto: Petr Germanič) ()

Město Nový Bor - Druhé nejmladší město českolipského okresu leží na okraji Lužických hor asi 8 km severně od České Lípy. Původně zde stával k Arnultovicím náležející statek Borský dvůr, který roku 1695 koupil Petr František z Kokořova a jako poplužní dvůr ho připojil k sloupskému panství. V roce 1702 byl již opuštěný dvůr rozparcelován a na jeho místě vznikla ves s 21 domky, která se začala rychle rozvíjet po převzetí panství rodem Kinských roku 1710: roku 1713 měla již 90 obyvatel a v roce 1749 byla dokončena stavba první kostelní kaple.

Trasa nově budované silnice z České Lípy na Rumburk byla odkloněna od tradiční Žitavské cesty, vedoucí přes Sloup, do Boru, jehož rozvoj hrabě Kinský podporoval a roku 1757 zde zřídil první tkalcovnu. 26. února téhož roku povýšila Marie Terezie Bor na volné nehrazené městečko. Zanedlouho se tu soustřeďovalo zpracování skla z okolních hutí a také obchod sklářskými výrobky. Už roku 1754 se v Boru ustavila první kompanie obchodníků se sklem, která působila až do roku 1835 a pomohla městu získat světovou sklářskou proslulost.

Na rohu náměstí byl v letech 1747 - 1749 postaven menší kostel Nanebevzetí Panny Marie, který stavitel J. V. Kosch přestavěl v letech 1786 - 1788 do dnešní podoby, upravené pak roku 1893. Je to pozdně barokní oválná stavba s hranolovou věží zakončenou bání s dvěma lucernami. K oválné lodi, sklenuté kopulí na lunetách, přiléhá polokruhová oltářní část se dvěma balkóny. Na chóru jsou rokokové varhany s andílčí kapelou, přenesené sem z pražského kostela sv. Karla Boromejského. Klasicistní zařízení pochází z konce 18. století; hlavní oltář s plastickou výzdobou od I. M. Platzera je z roku 1792, na postranních oltářích pracoval sochař Antonín Max ze Sloupu (r. 1793), který je též tvůrcem kazatelny. Obraz Krista je kopií originálu z chrámu sv. Petra v Římě, pořízenou Václavem Mánesem. Křtitelnice se sochou sv. Jana Křtitele je z konce 18. století. Výzdobu doplňují rokokové lavice, 6 skleněných lustrů místní produkce a barevné vitráže v oknech s figurální výzdobou (Jan Křtitel a Madona) od Karla Meltzera ze Skalice.

V protilehlém cípu náměstí stojí bývalá panská sýpka, kterou město koupilo roku 1821 a upravilo na úřadovnu (od roku 1893 zde bylo i muzeum). Barokní dvoupatrová obdélná budova má mansardovou střechu, v portálu nad vchodem se zdobeným ostěním jsou rokokové kartuše se znakem města, za ním v průjezdu nově upravený znak a novodobé kovové obrazy minulosti i současnosti města; dnes zde sídlí městský úřad.

Naproti stojí empírová budova muzea, kterou dal roku 1804 postavit obchodník Jan Kryštof Socher po návratu z úspěšného třináctiletého pobytu v Mexiku; z té doby je i portál s kotvou - znakem exportního domu. Od roku 1819 zde sídlila jedna z obchodních exportních kompanií, později sem bylo přemístěno z městského domu sklářské muzeum, založené roku 1893 Odborným svazem sklářských dělníků. Ve vstupní hale je instalována dílna malíře skla z 19. století a nad schodištěm podmalba na skle symbolizující historii města. Stálá expozice historického vývoje výroby skla v Čechách je doplňována aktuálními výstavami.

Na jihozápadním nároží stojí dvoupatrová budova pošty, významná secesní stavba z roku 1904. Jihovýchodní frontě náměstí dominuje rozlehlá školní budova z roku 1887, postavená na místě původní piaristické koleje a gymnázia z roku 1763. Na mnoha místech se dochovaly empírové městské domy, obvykle patrové stavby z doby kolem roku 1800 a z 1. poloviny 19. století, zděné či s dřevěným patrem, zdobené kamennými portály s dekorem. Ve dvoře restaurace Pošta jsou zbytky původní poštovní stanice, jejíž budovy kdysi uzavíraly náměstí i silnici. Přírodní zajímavostí je chráněná, 18 m vysoká magnolie neobvyklého stromového vzrůstu s obvodem kmene 240 cm, nově bylo zřízeno veřejnosti přístupné alpinum.

Na východním okraji města při silnici na Radvanec je rozsáhlý, parkovitě upravený Lesní hřbitov, založený roku 1909, v němž na konci jara rozkvétá množství rododendronů. Za hřbitovem stojí pomník, připomínající Rumburskou vzpouru. Několik set vzbouřených vojáků vyrazilo 21. května 1918 z Rumburka přes Lužické hory a po vítězném střetnutí s rotou pohraničních myslivců v Arnultovicích vtáhli do Nového Boru, odkud chtěli pokračovat přes Českou Lípu do Prahy. V sedle pod Chotovickým vrchem se ale střetli s útvary pohraničních myslivců, kteří vzbouřence obklíčili a po krátkém boji většinu z nich pochytali. Dne 29. května 1918 vojenský soud v Novém Boru odsoudil 21 vzbouřenců k smrti, ale jen u sedmi byl téhož dne večer za lesním hřbitovem rozsudek vykonán. Na místě popravy byl roku 1923 odhalen pomník, zničený a odstraněný za okupace. Dnes tu stojí žulový památník a na hřbitově v jeho blízkosti je sedm hrobů se jmény popravených.

V Novém Boru se narodil Josef Jaroslav Kalina (1816 - 1847), nadaný český obrozenecký básník a překladatel francouzské, anglické a polské literatury, který již v dětství přesídlil do Nehvizd u Prahy. Na jeho rodném domě v Kalinově ulici č.p. 109 je umístěna pamětní deska.

Ludvík Slánský (1838-1905), nadaný hudebník z borské učitelské rodiny, se v mládí uplatnil jako sólista svatovítského chrámu v Praze. Stal se profesorem na pražské konzervatoři a od roku 1870 byl dirigentem pražské německé opery, kde působil 30 let.

V Novém Boru působil Bedřich Egermann (1777-1864), rodák ze Šluknova, významný organizátor sklářské výroby, obchodník, technolog a autor řady vynálezů, například achátového skla, perleťového a biskvitového emailu, lithyalinového skla, žluté a zejména červené lazury (r. 1832). Kolekci svého skla věnoval také Národnímu muzeu v Praze.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Nový Bor (město) Česká Lípa



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)