Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čáslavice (obec) [7676]


foto Čáslavice (obec)
    Čáslavice (E.Koutná)

Obec Čáslavice leží v nadmořské výšce 430 m a náleží svým původem k  nejstarším moravským osadám. Čáslavice obývali potomci Čáslavovi, kterému patřila v prastarých dobá ch tato osada. Od jména Čáslav je jméno Čáslavice .

Čáslavice byly významným místem již v polovině 13. století a o jejich původu a existenci je dochováno dosti historických pramenů. Nejstarší z nich se datuje z roku 1240 , kdy farář Předvoj z Čáslavic svědči na dvou listinách kláštera tišnovského. Z toho vyplývá, že Čáslavice v té době měly již faru a kostel a musely stát na půdě královské. Proto je možno založení Čáslavic datovat někdy do poloviny 12. století, až po přelom 13. století .. Další písemná památka je z roku 1324 , kdy je připomínán Petr z Čáslavic, který koupil dědičnou rychtu v Dětřichově / v Dittersdorfu - Křoví u Bíteše /. V této době náležely Čáslavice k zeměpanskému hradu Rukštejn a jsou opět připomínány v roce 1371 v závěti markrabího Jana Jindřicha z Rukštejna, který odkázal svému synovi Janovi Soběslavovi, jakožto součást markrabství ku hradu Rukštejnu, i Čáslavice. Počátkem 15. století byl hrad Rukštejn zastaven Hynkovi z Valdštejna, který si s hradem ponechal ve svém panství i ves Čáslavic e . Další historická zmínka o Čáslavicích je z roku 1447 , kdy Zdeněk z Valdštejna, který držel hrad Sádek, dohnal Drslava z Radotína a Opatova před zemské právo, že čáslavického faráře obral v mírné / mírové / zemi o 10 kop grošů moravských. Páni z Valdštejna, kteří drželi vedle hradu Rukštejn i hrad Sádek, počítali i v dalších letech Čáslavice k jejich majetku. V roce 1454 zapsal král Ladislav hrad Sádek, " městečko Sádek" a "městečko Čáslavice" do zemských desek Janovi z Valdštejna .

V dalších desetiletích s e zapomnělo, že sádecké zboží a s ním i Čáslavice jsou královské a že je drženo pány z Valdštejna jen jako zástava. Poněvadž to upadlo v zapomnění, využil toho Zdeněk z Valdštejna a roku 1499 je vložil do zemských desek / připsal si je/ jako svůj majetek. Roku 1507 patřily Čáslavice mezi zboží / majetek/ Viléma z Pernštýna, který je roku 1519 dal s hradem Sádkem a Čáslavicemi do užívání své dcery Bohunky z Pernštýna a vymínil si na tomto majetku dosmrtné užívání. V roce 1585 patři Sádek Jindřichu Brtnickém u z Valdštejna, který ze Sádku a.Čáslavic věnoval své ženě Zuzaně Heltové z Kementu a na Meziříčí 7 a půl tisíce zlatých z hradu Sádku a k tomu 2 a půl tisíce zlatých ze vsi Bulikovice a Čáslavice. Tato z vděku Jindřicha Brtnického jmenovala svým společník e m. Jak už bylo zmíněno, byla na začátku 13. století v Čáslavicích fara a kostel. Fara musela být hodně výnosná, neboť k ní patřilo více osad a také dosti vzdálené Štěměchy.

 

V 15. století, když se v okolí Čáslavic rozmohlo bratrství moravské, přestala v Čáslavicích katolická fara existovat. Stalo se tak patrně v roce 1681, kdy kostel a zřejmě i fara vyhořely a při tomto požáru lehla popelem i část Čáslavic. O tomto požáru byl nápis na velkém zvonu na věži k o stela po roce 1773. Po bitvě na Bílé hoře byly Čáslavice farností přikázány do Starče a až v roce 1773 zde byla zřízena lokálka, kam dosazoval kaplany farář stařečský. Prvním knězem v nové faře od roku 1775 byl Ignác Zita, který působil v Čáslavicích 30 l e t a také zde zemřel roku 1805. Na začátku 17. století zdědil po Jindřichovi z Valdštejna hrad Sádek a Čáslavice jeho syn Zdeněk, který byl za účast v českém stavovském povstání uvězněn na Špilberku od léta 1621, jeho panství bylo zkonfiskováno, odhadnuto n a 60.000 zlatých a bylo přiřčeno /k ruce/ komory královské. Královská komora prodala hrad Sádek, ves Čáslavice a část panství Bulikovického roku 1623 císařskému podplukovníkovi  Tomáši Cebbonimu.

V té době toto panství čítalo 273 usedlostí , z toho 43 usedl ostí pustých /neobdělávaných/, poněvadž  majitelé byli po bitvě na Bílé hoře vystěhováni. Roku 1676 přešel hrad Sádek a Čáslavice do zboží Gottrieda /Bedřicha/ z Waldorfu, kterému bylo prodáno za 29.499 zlatých Františkem Máriou z Valdštejna, poněvadž tot o panství zadlužil na neúnosnou míru bratr Mária, Jeroným Salvátor z Valdštejna.

Další zmínka o Čáslavicích je až z  doby 30ti leté války . O Čáslavicich  nás zpravují listiny z první lánové vizitace /sčítání pozemků/ z roku 1656 a listiny druhé lánové vizitace z roku 1672. Podle listiny první lánové vizitace v roce 1656 měly Čáslavice 33 obydlených usedlostí a 11 usedlostí pustých. Zároveň se sčítáním pozemků bylo provedeno i sčítání obyvatel a spočítáno kolik kusů polí patři k usedlostem. Před válkou 30ti l etou,v roce 1618, měly Čáslavice 300 obyvatel a důsledkem moru a nemocí během 30ti leté války, měly Čáslavice v roce 1672 pouze 230 obyvatel. Roku 1708 vypukl v Čáslavicich velký požár, kterému padla za oběť  velká část obce. Tento požár ožebračil mnoho lidi v obci a když k tomu připočteme, že sedláci, chalupníci a poddaní museli robotovat dva až tři dny v týdnu na panském, jeví se nám velká bída obyvatel obce.

V r. 1820 bylo provedeno nové sčítání pozemků, domů a lidí a v matrice katastru pozemkové daně je uvedeno, že Čáslavice v tomto roce měly 79 domů se 133 světnicemi, měly 50 ks dominikálních a 2.150 ks rustikálních pozemků o rozloze 1.600 jiter 645 sáhů. / jedno jitro - 57,6 árů, jeden sáh - 3,6 m2/, t.j. asi 924 ha polí s hrubým výnosem 6.447 zlatýc h , z toho 647 zlatých z polí, 111 zlatých z luk, 245 zlatých z pastvin, zbytek je z ostatní činnosti. Podle tohoto sčítání byl v Čáslavicích 1 hostinec, 1 myslivna, lokálie s kostelem, škola s vrchnostenským patronátem.

Čáslavice byly v roce 1864 povýšeny na městys. V roce 1885 dostaly Čáslavice za starostování Matěje Trojana tržní právo, ale trhy brzy zanikly, poněvadž o ně nebyl zájem. V roce 1886 řádila v Čáslavicích cholera.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čáslavice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)