Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bransouze (obec) [7671]



Bransouze - vesnice, rozkládající se v údolí při pravém břehu řeky Jihlavy, ve výši 421 metrů nad mořem,18 kilometrů severozápadně od města Třebíč. Obec má 255 obyvatel.

Její historie začíná nepochybně již v roce 1234, kdy se s jejím názvem, v té době ještě jako Branechewess, setkáváme v pramenech poprvé. Zajímavý a poněkud nezvyklý místní název odvozují Ladislav Hosák a Rudolf Šrámek od jména Branek. Branechewess z roku 1234 je podle názoru složeninou přivlastňovacího jména Branek. Branče a ves neboli Brankova ves. Osobní jméno Branek je zkomolenina k osobnímu jménu Bransúd. Nynějšího názvu obce se užívá od roku 1915. V obecní pečeti nacházíme sv. Rocha - nejvýznamnějšího ochránce před morem.

Obec má vlastní vodovod a od roku 2004 je plynofikována. V roce 1977 byl na levém břehu řeky Jihlavy vybudován plavecký areál, jehož součástí je bazén a ubytovna s šedesáti lůžky. Občanům i návštěvníkům slouží kulturní dům s kapacitou 250 míst, přilehlý hostinec, prodejna potravin, tenisový kurt a fotbalové hřiště.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bransouze (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)