Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Myštice (obec) [7098]



HISTORIE OBCE - tato "manská ves" byla a je posazena na křižovatce 5 silnic, což byla velmi výhodná poloha. Do roku 1348 patřila jako okrajová západní obec královská k panství zvíkovskému. Roku 1348 zapsal "královskou ves Myštice (dříve Dmejštice nebo také Mišek)" král Karel IV. hofmistru své I. manželky Blanky z Valoi, Hukovi (též Hugovi) z Dornsteinu a držiteli hrádku Křikava. 

Následně pak připadla obec Jindřichu Kolmanovi z Křikavy. Jindřich tuto ves celou prodal roku 1418 (včetně dvou kmetcích dvorů v Černívsku, loukou pod Zaroždicemi zvanou Velká zatopená pak Labutí a mlýnem) panu Petru Zmrzlíkovi ze Svojšína na Orlíce. 

Tím se dostaly Myštice k Orlíku. Po zničení Křikavy a přilehlého kostela se farnost Černívsko na nějaký čas rozpadla. Myštice a okolní obce pak tedy připadli k farnosti do Pohoří, kde jsou dodnes. Roku 1492 dal král Vladislav II. Jagelonský povolení Zdeňkovi Lvu z Rožmitála a Blatné ku stavbě rybníka u Střížovic. Ten byl také jako Střížovický nazván. Jeho původní hráz byla posazena asi o jeden kilometr blíže k Chobotu. 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Myštice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)