Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lnáře (obec) [7088]



Nejstarší dějiny Lnář a okolí osvětluje archeologický výzkum, podle něhož docházelo k souvislejšímu osídlení již v 7. a 6. století před naším letopočtem, tj. v době halštatské. Z této doby a z počínající doby laténské pochází řada nálezů ze žárových pohřebišť u rybníka Měleč při silnici z Kocelovic do Lnář. Mohylová pohřebiště z doby slovanské z 8. století našeho letopočtu byla odkryta na návrší Zelená hora poblíž obce Kocelovice. K novému a již trvalému osídlení docházelo v 10. - 13. století n. l.

Obyvatelé Lnář se zabývali především zemědělstvím, a jak sám název obce napovídá, především pěstováním a zpracováním lnu. Později přibyl chov ryb. První rybníky zde vznikaly zřejmě už v první polovině 14. století, patrně v době vladyků ze Lnář, další v době vlády Karla IV (1341 - 1378). Je pravděpodobné, že jeden z majitelů lnářského panství, Volf Novohradský, povolal do Lnář největšího mistra českého rybníkářství Jakuba Krčína. Ten se podílel na dokončení lnářské rybniční soustavy. propojené sítí důmyslných spojovacích a obtokových stok. V 18. století dosáhlo rybníkářství na lnářském panství svého vrcholu. Obhospodařovalo 365 - 366 rybníků. Ovšem v letech 1804 - 1865 došlo na panství k podstatné změně charakteru hospodaření. Lnářský velkostatek se zaměřil na chov ovcí a orientoval se na trh s vlnou. To vyžadovalo více pastvin a proto se začalo s rušením rybníků. Podle údajů z roku 1840 se chovalo v ovčínech 12 280 ovcí. Významným mezníkem dalšího rozvoje rybníkářství ve Lnářích bylo působení Ing. Dr. Theodora Mokrého v letech 1891 - 1924.


Vlastní osudy obce byly spojeny s historií zámku, v jehož držení se vystřídala celá řada majitelů. Až do roku 1848 byla obec podrobena úřadu velkostatku. Vydáním zákona o zrušení poddanství a roboty ze dne 7. září 1848 se český venkovský lid stal rovnoprávnou složkou národní společnosti. Roku 1850 vstoupila v platnost nová organizace státní správy a nejnižším a základním článkem celé správní organizace se staly samosprávné obce. První obecní volby ve Lnářích se konaly v roce 1850 a prvním starostou byl zvolen Josef Ješina, hostinský ze Lnář.

Dalším významným datem v historii obce byl 10. červen 1899, kdy byl zahájen provoz na železniční trati Nepomuk - Blatná, která přinášela určitý hospodářský pokrok, i když nádraží bylo postaveno téměř 2 km od obce. Telegrafní stanice byla ve Lnářích vybudována již v roce 1903.

Hlavní program pozemkové reformy, tj. parcelace půdy lnářského velkostatku ve prospěch lnářských rolníků, byl po vzniku samostatné Československé republiky ve Lnářích prováděn až v roce 1924. Rozsah velkostatku se zmenšil, ale zůstaly mu lesy i rybníky. V roce 1930 ohlásil majitel lnářského velkostatku úpadek a v roce 1936 získal majetek v dražbě pražský advokát JUDr. Jindřich Vaníček. V roce 1945 byl lnářský velkostatek zrušen a od 1. ledna 1949 byl vytvořen závod Státní rybářství v Blatné, do něhož byly začleněny i lnářské rybníky. Tím skončilo období samostatnosti lnářského rybníkářství.

Od 1. ledna 1994 byly lnářské rybníky v rámci restituce vráceny potomkům posledního majitele velkostatku.

Rybníky vznikaly umělým zásahem lidí a zpětně ovlivňovaly jejich životy. Lnářsku a celému Blatensku vtiskly neoddělitelný a neodmyslitelný ráz.

(Stanislava Mašková)


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lnáře (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)