Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kalenice (obec) [7072]



Obec Kalenice se nachází v předhůří Šumavy v nepatrné vzdálenosti od řeky Otavy. Podél ní bývala sídla rýžovačů zlata, kteří se živili lovem a zemědělstvím. Kalenice se rozkládaly v Prácheňském kraji. Sídlili zde snad i keltské kmeny. Později se zde usadili Slované. V obci ani v v jejím blízkém okolí se neprováděly žádné archeologické výzkumy, proto je předpoklad výskytu Keltů na tomto území jen domněnkou. První písemná zpráva o Kalenicích je v darovací listině knížete Břetislava I. datovaná 18. října 1045. Později se staly Kalenice sídlem vladyků a kolébkou rodu Kaleniců z Kalenic. Místu, kde se rozkládalo jejich sídlo, se nyní říká „Na Starosti“. Farní zápis kolem roku 1418 v Knihách Kapitoly Pražské svědčí o tom, že v obci byl farní kostel s přilehlým hřbitovem. V roce 1455 se stal vlastníkem Kalenic Petr Sádlo z Kladrubec, který však podnikal se svou družinou z kalenické tvrze loupežné přepady. 19. května 1530 byl vydán rozkaz hejtmanů Prácheňského kraje ke zničení protivících se tvrzí, ke kterým patřila i tvrz kalenická. K vypálení, poboření tvrze i osady a k zasypání stačilo 30 mužů z Vodňan, Sušice a Písku. Tak skončilo původní kalenické osídlení „Na Starosti“. Nová osada byla zakládána v údolí pod „Starostí“, kde se Kalenice nacházejí dodnes.

  Kalenice můžou od roku 1993 užívat prapor. List praporu tvoří pět svislých pruhů (červený-bílý-červený-bílý-červený) . Obec má také svůj znak, tím je erb šlechtické rodu Kaleniců z Kalenic. Na něm jsou v červeném štítě se stříbrným lemem dva stříbrné buvolí rohy.  

  Z pamětihodností můžeme jmenovat kapličku zasvěcenou sv. Františku z Assisi z roku 1832, Morový sloup z roku 1722, pomník padlým občanům v první světové válce a původně gotickou tvrz Hvížďalka.

  Mezi slavné osobnosti patří Oldřich Kalenička z Kalenic, který byl uznávaným spisovatelem staročeským. Je zařazen do Jungmannova Slovníku českých spisovatelů středověku. V roce 1817 se v Kalenicích narodil pozdější významný průmyslník Ignaz Spiro. Ten vlastnil papírny ve Větřní a v Českém Krumlově.

  V současné době má obec 92 obyvatel.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kalenice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)