Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Droužetice (obec) [7057]



Obec Droužetice se nachází dva kilometry severně od města Strakonice, název obce vznikl z osobního jména Drůžata, který je odvozen od osobního zájmena Bezdruh stejně jako u podobných názvů obcích jako jsou: Droužkovice, Družec, Bezdružice, Druhanov.

Krajina v okolí Droužetic byla osídlena od nejstarších dob, první archeologický nález pochází z doby halštatské, svědčí o tom tři mohyly západně ode vsi, v nichž byly nalezeny střepy z těžkých nádob.  

První písemný doklad o Droužeticích z roku 1204 vypovídá, že vesnice byla majetkem královským. Pozdější listiny z roku 1345 a 1398 prozrazují že se staly majetkem Bavorů ze Strakonic. Od roku 1398 je obec zemanským sídlem v držení zemanů z Miloňovic, a to až do roku 1467, kdy byla zemanská tvrz i Droužetice vypáleny. Poté přecházejí Droužetice do majetku Řepických ze Sudoměře a Hodějovských z Hodějova až do roku 1620. V dalších staletích se vystřídaly v držení Droužetic město Strakonice, rod Kolovratů a od roku 1649 Losi z Losimthalu. Posledními majiteli (od konce 18. století) byli Windischgratzové.

Rok 1848 přinesl zrušení roboty a poddaných povinností, přinesl též do vesnice určitou svobodu. Kolem roku 1900 bylo v obci několik sedláků, několik zedníků a tesařů pracovalo ve Vídni a ostatní nacházeli práci v místě nebo ve Strakonicích. Hospodářská krize i obě dvě světové války měli za následek značný odliv obyvatel z 349 v roce 1880 jsme dnes na 109.

K obci Droužetice patří osada Černíkov, prvně zmíněna v roce 1398 jejíž zakladatelé byli Bavorové ze Strakonic, proto má obec ve znaku střelu kterou Bavorové v erbu nosili. V Čeníkově je několik selských usedlostí, dva malé rybníčky, kaple což dohromady tvoří klasickou jihočeskou venkovskou zástavbu.

Zaručeně nejznámějším symbolem obce je Droužetická Madona. Jde o významnou památku vysoké umělecké hodnoty od neznámého autora z doby předhusitské zhotovena kolem roku 1420. Cenná polychromovaná socha Marie s dítětem vysoká 147 cm je dřevořezba z lipového dřeva. Socha pravděpodobně pochází z dominikánského kostela v Plzni, což je pouze spekulace neboť názorů na původ je několik. V kapli P. Marie z roku 1880 byla umístěna až do roku 1978 poté byla péčí strakonického musea nákladně restaurována a byli vytvořeny dvě kopie. Jedna je umístěna v kapitulní síni na hradě ve Strakonicích a druhou má v držení obec Droužetice. Originál zdobí každou významnější výstavu gotického umění u nás i v zahraničí. O její velikosti svědčí i to že byla též jedním z exponátů na celosvětové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Droužetice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)