Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Libějice (obec) [6596]



Vesnice Libějice (původním názvem Libějovice) má hluboké historické kořeny.
Vesnice je raně středověkého původu, první písemná zpráva o obci pochází z  r. 1379 (podle tzv. urbáře Rožmberského z roku 1379).  Ve 14. století patřila ves k panství Příběnickému. Po roce 1420, kdy posádka Táborská dobyla hrad Příběnice, byly všechny vesnice včetně obce Libějicepřipojeny k panství obce Táborské. Později byla obec Libějice připojena k panství Choustnickému a v roce 1550 k panství Želečskému. První konkrétní záznamy o obci, které dávají podrobný obraz o počtu gruntů, rozlohách polností a stavu chovů hospodářských zvířat, lze čerpat z tzv. berní rolly, pocházející z roku 1654.

Obec Libějice leží v nadmořské výšce 492 m na jih od okresního města Tábora ve vzdálenosti asi 7 km. Rozloha katastrálního území obce činí 295 ha. Hlavní funkcí krajiny je zemědělství, lesních porostů v katastru obce je mimořádně málo. V katastrálním území obce se nenacházejí žádné významné stavební památky. Střízlivá venkovská architektura jihočeské vesnice je místy narušena nevhodnými stavebními úpravami prováděnými v průběhu celého poválečného období, zejména výstavba zemědělského areálu na severovýchodním okraji obce charakter jihočeské vesnice v žádném případě nepodpořila.

Dle demografických průzkumů z let 1970, 1980 a 1991 měly Libějice trvale sestupný počet trvale bydlících obyvatel ze 120-ti v roce 1970 až na 105 obyvatel v roce 1991. Podle údajů z posledního sčítání lidu (březen 2011) měla obec Libějice k 25.3.2011 108 trvale bydlících obyvatel, což bylo po dlouhé době přece jen určité zvýšení. K 31.12.2013 bylo v obci 121 trvale bydlících obyvatel. Mírný nárůst je v počtu trvale obydlených bytů, k dnešnímu datu 40 trvale obydlených bytů ve staveních venkovského typu a v moderních  rodinných domech. V obci probíhá další výstavba nových rodinných domků, kterou podpořilo schválení územního plánu obce na počátku roku 2010. Rekreační využití obce i jejího katastrálního území je minimální, jedná se pouze o jednu rekreační chalupu. 

Převážná většina ekonomicky činného obyvatelstva vesnice vyjíždí za prací do okresního města Tábora nebo do k němu  přilehlých částí. Jedinou pracovní příležitostí v obci je zemědělská výroba. V obci jsou 2 soukromě hospodařící rolníci. 

V obci je aktivní hasičský sbor, který je hybnou silou všech v obci pořádaných akcí. Sbor oslavil v roce 2012 sto let své činnosti.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Libějice (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)