Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » město, městys » Jindřichův Hradec (město)

Jindřichův Hradec (město) [646]


foto Jindřichův Hradec (město)
    Langův dům (exor)
    Langův dům (exor)

V r.1945 byl obnoven Jindřichohradecký okres. Podle nového správního uspořádání byly k němu v r.1960 připojeny zrušené okresy Třeboňský a Dačický. Obnovené a nové provozovny textilní lnářské výrobny v městě nesly od r.1950 název Jiholen. Postupně se proměňovaly na bavlnářské závody, od r.1960 fungující pod názvem Jitka. V r.1957 zahájil činnost strojírenský závod Lada n.p. s programem výroby šicích a pletacích strojů. Po r.1960 byl zrekonstruován starší závod jihočeské Fruty s produkcí sirupů, lihovin, ovocných vín. Na přelomu 60. a 70. let byla vystavena velkokapacitní Jihočeská mlékárna.

Díky početnému souboru unikátních stavebních a uměleckých památek, bylo v r.1950 vyhlášeno historické jádro Jindřichova Hradce městskou památkovou rezervací. Na bohatý spolkový život v předchozím období navázala po r.1950 celá řada spolků a klubů (např.: pěv.spolek Smetana-zal.1861, divadelní spolek Jablonský-zal.1881, Spolek přátel starého Hradce-zal.1927). Hranice okresu přesáhla Jindřichohradecká opera, která v letech 1950-1965 nastudovala 22 premiér operních děl. Po přestávce operní představení pokračují od r.1988. Bohatý kulturní a společenský život doplnila další tradice (od r.1966)- mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga; v Jindřichově Hradci se každoročně pořádají koncerty laureátů. Významných úspěchů na sportovním poli dosáhli i veslaři ( Václav Chalupa a další).

Přechod k tržním formám ekonomiky po r.1989 uvolnil cestu k rozmachu soukromého podnikání ve stavebnictví, obchodu a službách. Postupně se obnovila větší část historického jádra města. V r.1993, kdy se slavilo 700.výročí města, se znovu otevřely brány opraveného státního hradu a zámku. Rozšířily se unikátní gobelínové dílny, zrekonstruovaly se koželužské domky u Nežárky. K dobře prosperujícím podnikům patří Kasalova pila, která přešla do rukou p.Ing.Bořivoje Kasala v r.1994 (Bohumil Kasal zakoupil pilu v J.Hradci v r.1928, která byla v r.1948 rodině znárodněna). V r.1991 se otevřela fakulta managementu Jihočeské univerzity, čímž byl dán základní kámen vysokoškolskému studiu v Jindřichově Hradci (v současné době Vysoká škola ekonomická -fakulta managementu). Město Jindřichův Hradec nabízí návštěvníkům bohaté kulturní, společenské a sportovní vyžití v nádherném prostředí historického města (galerie, prohlídky památek, koncerty a pravidelná představení opery na zámku; toulky krásnou přírodou; sportovní vyžití např. na tenisových a volejbalových kurtech; cyklotrasy; obchody, hotely, restaurace, kavárny a další).


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Jindřichův Hradec (město) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)