Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » město, městys » Moravský Beroun (město)

Moravský Beroun (město) [6456]


foto Moravský Beroun (město)
    Domy na náměstí (rimanecek)

Moravský Beroun je bránou do Nízkého Jeseníku, který každého návštěvníka upoutá svou malebností a nezaměnitelnou atmosférou vesniček, lesů a neporušených přírodních scenérií.

Jeho dějiny jsou spjaty s historií šternberského panství na severní Moravě. Základy mu položil někdy v polovině 13. století Zdislav ze Šternberka, jenž získal podhoří Nízkého Jeseníku jako výsluhu od českého krále Přemysla Otakara II.

První zmínka o Moravském Berouně jako o městě naznačuje, že vzniklo před rokem 1339. Podnětem pro jeho vznik byla hornická činnost, jak dokládá městský znak obsahující kleště a hornické kladivo. V rámci německé kolonizace se Moravský Beroun stal střediskem dolování a zpracování železné rudy. Kutací práce v regionu řídil horní úřad v čele s hormistrem. Nejstarším cechem v Moravském Berouně byl cech kovářský. V roce 1577 dostalo město od císaře Rudolfa II. právo konat dva výroční trhy. Po čase získalo město i právo volného obchodu a trhu a výčepní právo.

V druhé polovině 16. století vyvolala náboženská svoboda novou vlnu německého přistěhovalectví, v níž se ztrácejí zbytky českého obyvatelstva. Město bylo postiženo třicetiletou válkou, která přinesla hospodářský úpadek a bída. Město mělo v té době i hrdelní právo, v l. 1656-70 a 1720-40 se ani Berounu nevyhnuly čarodějnické procesy. 

Teprve koncem 18. a začátkem 19. století prožívá město období rozkvětu spojeného s tkalcovskou výrobou a s textilním průmyslem a byl typický pro celou severní Moravu a přilehlou část Slezska. Nástupcem tohoto průmyslu je dnešní podnik Granitol a. s. , který je nejvýznamnějším zaměstnavatelem v regionu.  Zabývá se především výrobou plastových technických a obalových fólií a svařovaných výrobků z těchto fólií.

Bohužel krize průmyslu počátkem 20.st. vedla k rozsáhlému vystěhovalectví. Změn ve 20. stol. zažilo město více, v roce 1945 došlo k odsunu německy mluvícího obyvatelstva. 

Následující doba moc městu nepřála. Náměstí se "dočkalo" panelových domů, i městský park za městem doznal změn. Město si je ovšem vědomo toho, co je třeba napravit. Proto byla mj. otevřena naučná stezka Křížový a Kočičí vrch, která nás provede městem, ukáže nám jeho největší památky, městský park a přes zvlněnou krajinu Nízkého Jeseníku nás dovede k pramenu minerální vody Ondrášovky. V roce 2010 byla dokončena rozsáhlá úprava náměstí, včetně komunikací a inženýrských sítí.

K historickým památkám patří rodný dům prof.C.Hanela (1751-1820), učitele Jakuba Jana Ryby, rektora a faráře ve Staré Vodě, který stojí na náměstí. Dominantou města je farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v renesančním slohu, který byl postaven v letech 1606 -1610, s nejstaršími varhanami na Moravě. K pamětihodnostem taktéž patří velmi kvalitní barokní plastika Panny Marie Immaculaty z roku 1760, která byla po rekonstrukci náměstí umístěna zpět na náměstí, dále litinová plastika Vítězného Krista s praporem z roku 1868, secesní náhrobek s bronzovou postavou truchlící ženy z počátku 20. století, obnovená kaple na Křížovém vrchu, kostel Povýšení Svatého Kříže s fragmentem gotického původu, budova radnice ze 17. století, budova fary z 16. století, která byla prohlášena roku 2006 kulturní památkou a budova školy z počátku 20. století. V Nových Valteřicích se nachází unikátní lovecký zámeček - technická památka zakoupená na průmyslové výstavě v Paříži roku 1848. Na sever od Moravského Berouna v místní části Čabová stojí za obdiv  kamenný kříž  z roku 1731, dílo sochaře Sebalda Kapplera, který byl restaurován v roce 2006.  


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Moravský Beroun (město) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)