Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » město, městys » Lysá nad Labem (město)

Lysá nad Labem (město) [6387]



Lysá nad Labem leží v úrodné nížině na řece Labi. Nachází se 30 km severovýchodním směrem od hlavního města Prahy.

První historická zmínka o městu je z 11. století v souvislosti s knížetem Jaromírem, kterého na lyském hradě věznil, oslepil a později nechal zavraždit jeho bratr Oldřich. Existence Lysé nad Labem jako města je doložena rokem 1291, kdy královna Guta, manželka Václava II., vydala listinu, jež sjednocovala osady statku v jeden hospodářský celek. Lyská panství měli během historie v držení různí majitelé, mezi nimiž nechyběla přemyslovská knížata, české královny a různé šlechtické rody.

Značného hospodářského rozkvětu a kulturního věhlasu dosáhla Lysá za panování hraběte Františka Antonína Šporka. Hrabě Špork byl velikým příznivcem umění. Zámecký park se sochami žáků Braunovy školy je srovnatelný s řadami alegorií v Kuksu. Lyský cyklus dvanácti měsíců, ročních období, dne a noci, přírodních živlů a světadílů nemá ve světovém sochařství obdoby.

Rámec města tvoří bývalý augustiniánský klášter z 12. století a barokní zámek s kostelem. V současné době je zámek s kaplí sv. Tří králů z roku 1729 využíván jako domov důchodců, avšak zámecký park je zpřístupněn se svými památkami veřejnosti. Výraznou dominantou Lysé je kostel sv. Jana Křtitele z 18. století. Ať přijíždíte z kterékoliv strany po silnici nebo železnici, nemůžete přehlédnout jeho 55 m vysokou věž. Ačkoliv byla výstavba kostela započata v roce 1719 dle architektonického návrhu Františka Maxmiliána Kaňky, jeho stavba vázla. Důvod byl zcela prozaický - nedostatek peněz a ze stejného důvodu byl pozměněn i původní projekt. Slavnostní vysvěcení se konalo v roce 1741 a není bez zajímavosti, že jej vysvětil biskup pražský, kanovník svatovítský v jedné osobě, hrabě Jan Rudolf Špork, synovec Františka Antonína Šporka.

Původně jako špitál pro přestárlé, byla v roce 1754 postavena budova uzavírající na jihozápadě náměstí Bedřicha Hrozného. Dnes je zde instalováno muzeum orientalisty, lyského rodáka, profesora Bedřicha Hrozného.
Z rozsáhlé palety kulturních a historických památek nelze neupozornit na lyskou radnici, která byla dostavěna v roce 1747.

Významný rozvoj města nastal ve druhé polovině 20. století a pokračoval až do začátku druhé světové války. V současnosti je Lysá nad Labem známa především Výstavištěm, které pořádá v průběhu roku řadu tématicky zaměřených výstav. Další zajímavostí je dostihové závodiště, kde nejznámější dostih je pořádán každoročně 1. května.

Okolí Lysé nabízí možnost zajímavých a překrásných výletů. K vidění je zde například přírodní skanzen v Přerově nad Labem, malebná vesnička Byšičky, vystavěná ve tvaru okrouhlice nebo středověká vesnička vybudovaná firmou Botanicus v obci Ostrá. Poloha města umožňuje pěší turistiku a nenáročnou cykloturistiku, vhodnou i pro rodiny s dětmi, do ostatních regionů - například Brandýs nad Labem - Poděbrady. Naučná stezka mezi Lysou nad Labem - Čelákovicemi je volena tak, aby zahrnovala většinu přírodních pozoruhodností této části našeho okolí. Město poskytuje svým návštěvníkům ubytovací kapacity, stravování, zajištění komplexní lékařské péče a v neposlední řadě i širokou obchodní síť.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Lysá nad Labem (město) Nymburk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)