Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bítouchov (obec) [6084]



Dle dějinné paměti okresu mnichovohradišťského jsou zmínky o naší obci již v XII. století, kdy obce dostávaly jména po svých starších. V tomto století jest zmínka o jméně naší obce podobné : "Bitúchův Dvůr" , později se přeměnilo na" Bítúchov" a v novější době" Bytouchov" pak "Bítouchov" . V blízkosti této obce měla býti ještě obec "Pryčhledy" a podle mapy přiložené asi v místech, kde se nyní nachází malý Bítouchov, ale o zániku, nebo snad slouční této obce s nynějším Bítouchovem žádné zapisy nejsou.

Částečné zmínky jsou též v XVI. století o naší obci a o osadě Dolánky. Tehdy občané těchto obcí byli poddanými majiteli hradu Zvířetického - pánů z Vartnberka a jim museli odváděti různé poplatky a pracovati na poli. Obec Bítouchov měla tehdy 13 usedlostí, na nich žilo 8 sedláků a 5 chalupníků, kteří odváděli pánům ze Zvířetic na penězích 12 kop, 88 grošů míšenských, mimo toho 42 slepic. Odpracovati museli ve žních 72 dní, 13 záhonů, konopí trhati, a 21 řady hnoje vyvlézti svými potahy. Obec dolánecká byla proti Bítouchovu ve výhodě, jak na práci, tak i poplatcích. V Dolánkách bylo 5 sedláků a 2 chalupníci. Tito odváděli pánům 4 kopy, 82 groše, 10 slepic, 3 korce, 1 vřetel žita a 7 vřelelů ovsa. Ve žních odpracovali 7 dnů a 4 záhony konopí otrhali. Bylo-li více obyvatel v těchto obcích - není známo, kteří by snad nebyli poddanými pánu ze Zvířetic.

Panství rozděleno bylo na rychty - Podhrádeckou, Ptýrovskou a Veselskou. Do Podhrádecké rychty patřila i naše obec i s obcí Doláneckou, dále Nová Ves, Bradlec, Zvířetice, Dalešice a Chudoplesy. Po zrušení poddanství v XIX století zůstalo toto sdružení obcí vyjma Bradlece a Chudoples až do roku 1890, kdy potom tato skupina byla rozdělena na menší obvody, takže Bítouchov se osamostatnil a jemu přidělená byla osada Dolánky a část Malého a Velkého Rečkova. Od které doby vznikl Malý a Velký Rečkov není nijakých záznamů, ani o velikosti těchto obcí. V polovici XIX století čítala naše obec asi 30 usedlostí, z nichž v roce 1866 v Malém Bítouchově 9 vyhořelo. Tímto požárem byly postiženy ti nejchudší v naší obci. Na hašení požáru pro nedostatek vody nebylo ani pomyšlení, protože voda byla dovážena v sudech až ze Zvířetic. O rok později byly vyhořelé domky za pomoci druhých spoluobčanů a správy dvora Zvířetického znovu postaveny a tím počet usedlostí dostoupil na svoji výši. Téměř za 50 let se v naší obci zvýšil počet domů asi o 20, takže naše obec čítala před válkou 52 čísla popisná. Ve velkém Bítouchově jest asi 20 usedlostí, z niž 14 majitelů živí se výhradně jako hospodařením a ostatní (i v Malém Bítouchově) chodí za zaměstnáním do blízkých továren, ač někteří mají několik korců polí, které však nestačí k jejich obživě, protože půda za Malým Bítouchovem, jest písčitá a neúrodná............

(z kroniky obce)


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bítouchov (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Bitouchov (osada) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)