Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jimlín (obec) [5959]



Nejstarší zmínka o obci pochází z roku 1267, kdy se zde uvádí jistý Chotěboř z Jimlína. Název vesnice pochází ze staročeského vlastního jména Jimla, které vzniklo z německého "Imram". Záviš z Jimlína provázel Jana Lucemburského po jeho cestách po Evropě a bojoval po jeho boku v bitvě u Kresčaku roku 1346, kde Jan zahynul hrdinskou smrtí. Stará tvrz jimlínských vladyků stávala v místech dnešních domů čp.1 a 38.  Protože v polovině 15. století byla nevhodná k obývání, požádal její tehdejší majitel Albrecht z Kolovrat krále Jiříka z Poděbrad o souhlas ke stavbě nového hradu. Souhlas obdržel 2. května 1465, o devět let později se do nového sídla (dnešního Nového Hradu) nastěhoval.

Kolovratové na svém panství zakládali rybníky. Celý prostor jižně pod hradem byl např. velkým rybníkem. V 16. století se kolovratské rybníky několikrát protrhly a způsobily záplavy Žateckého předměstí v Lounech, pročež se Lounští s Kolovraty soudili. V roce 1588 koupili novohradské panství páni z Vřesovic. Za obležení Loun Valdštejnem v listopadu 1618 na zámek vtrhla vesnická chudina, zmocnila se zásob potravin a také dvou sudů vína, které přivezla na lounský rynk. Roku 1767 koupili panství Schwarzenberkové. 

Jimlín byl vesnicí na národnostním rozhraní, přesto si zachoval český ráz.Roku 1921 se všichni obyvatelé hlásili k české národnosti. Nejvíce obyvatel měl Jimlín v roce 1930-celkem 784. Dnes je zde trvale hlášeno 465 obyvatel.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jimlín (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)