Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chraberce (obec) [5958]



Přesně datum první zmínky o Chrabercích nelze s jistotou určit. V listině vzniklé mezi léty 1100 až 1107 se konstatuje, že Vršovec Nemoj, zavražděný roku 1088, daroval vesnici kostelu v Praze na Vyšehradě. Slovo „chrabřec" vyjadřovalo udatného muže. Chrabérce tudíž znamenaly vesnici statečných lidí. Vyšehradské kapitule patřily Chraberce až do husitských válek; roku 1437 je nechal zapsat král Zikmund svému bývalému vojenskému protivníkovi Jakoubkovi z Vřesovic. V roce 1544 koupilo od Vřesovců obec město Louny. 0 tři roky později jim je ovšem Ferdinand I. za účast v protihabsburském odboji zabral, aby jim je roku 1561 prodal za 800 kop jako zádušní zboží na údržbu městských kostelů. Z té doby jsou proto v lounských účetních knihách zachycena jména sedláků, kteří Lounům platili poplatky. Ke druhé konfiskaci došlo po Bílé hoře, kdy všechny statky Lounských koupil za 50 tisíc kop hrabě Volf Ilburk z Vřesovic. Lounům pak byly vráceny natrvalo v roce 1684 a zůstaly jim až do roku 1848, do zrušení poddanství.    

Nejstarším spolkem ve Chrabercích byli hasiči, založení roku 1909, o rok později následovala odbočka Českého chmelařského spolku (v roce 1930 se zde chmel pěstoval na 8 hektarech ) a roku 1920 Dělnická tělocvičná jednota. Chraberce, obec vždy česká, měly nejvíce obyvatel roku 1940 - celkem 369. Ve válečných letech zde bylo 71 popisných čísel a v nich šest obchodních živností. Dnes je zde k trvalému pobytu hlášeno 149 obyvatel, o 41 méně než při posledním sčítání před deseti lety. Chraberce (Chrabrzetz) leží v nadmořské výšce 280 metrů a jsou součástí lounského okresu v jeho historických hranicích.      

Chraberce jsou posazeny přímo v srdci lounského panoramatu. Proti vesnici se vypíná Oblík a Srdov, za obcí se choulí již zcela vytěžený Chraberecký chlum, kterému kdysi přezdívali „Malý Oblík". Kopec je již prakticky srovnán se zemí; nyní těžba postupuje do hloubky, kde je kámen velmi čistý a kvalitní. Z čediče, nejlacinějšího stavebního kamene, je postavena řada základů zdejších domů. Kámen je pevný, ale drží vlhkost a při změně počasí se orosí. V lomu se snížil počet zaměstnanců a mechanizace se zmodernizovala.      

V obci sídlí v budově hasičské zbrojnice obecní úřad. Právě chraberečtí požárníci jsou nejaktivnějším místním spolkem. Zvláště družstvo žen vyhrává i krajské přebory. Zahrádkářská organizace se již rozpadla. Sokol též není. Za lékařem jezdí občané v pondělí, středu a pátek do Chožova.      

V obci pořád bydlí více stálých lidí než chalupářů. Zřejmě i proto, že sem z Loun poměrně pravidelně zajíždí autobus. Soukromý obchod má otevřeno každý den od osmi do jedenácti a od tří do pěti. Zásobený je velmi dobře. Chraberce mají i hospodu "U kapličky", která bylas po požáru znovu otevřena.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chraberce (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)